Met ‘Overwerk’ voltooit Het Goede Doel een drieluik dat begon met de albums ‘Gekkenwerk’ (2008) en ‘Liefdewerk’ (2011). ‘Overwerk’ liep vertraging op omdat Henk Westbroek vorig jaar geveld werd door tuberculose. Zijn muzikale partner Henk Temming doorzocht daarop de archieven en kwam veel onuitgebrachte liedjes tegen die hij de moeite waard vond. “Ik had er wel vier albums uit kunnen halen.”

Het Goede Doel uit Utrecht wordt in 1979 opgericht en breekt in 1982 door met de hits ‘België’ en ‘Vriendschap’. Als Henk en Henk scoren Westbroek en Temming dat jaar ook met ‘Sinterklaas’, Wie Kent Hem Niet?’. Het Goede Doel is één van de populairste Nederlandstalige bands van de jaren tachtig en bezorgt Rene Froger in 1988 zijn eerste nummer 1 met ‘Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken’. De groep houdt het in 1992 voor gezien, maar is sinds 2001 weer actief.

Tuberculose
Toen Het Goede Doel aan ‘Overwerk’ begon werd zanger Henk Westbroek ziek. “Tuberculose. We wilden een heel nieuw album maken maar ik kon eigenlijk niks. Henk Temming zei: laten we eens kijken wat we nog hebben liggen. Tot mijn opperste verbazing was dat veel. Er kwamen nummers bovendrijven die we jarenlang live hebben gespeeld, die vonden we altijd al goed. Die liedjes is Henk (Temming) met de kennis van nu gaan bewerken.”

Samenwerking
Sinds jaar en dag schrijft Westbroek de teksten en Temming de muziek voor Het Goede Doel. Maar de ideeën gaan over en weer, vertelt Westbroek over hun samenwerking: “Henk, dat tweede couplet kan beter, zegt Temming soms tegen me. En als je toch bezig bent, maak elk couplet één zin langer. Ik om mijn beurt zeg dan: doe mij dan ook een plezier, want ik hoor in dit nummer wel een saxofoonsolo. Zo werkt het een beetje.”

Geëngageerde band
Door singles als ‘Gijzelaar’ en ‘Uit Vrije Wil’ stond Het Goede Doel in de jaren tachtig bekend als een geëngageerde band. Westbroek daarover: “Als ik twee liefdesliedjes naar Henk Temming opstuur, zegt ‘ie: schrijf nou eens over iets anders. Dat trek ik me altijd wel aan. Want we leven in het nu en je blijft toch om je heen kijken. Temming kwam ooit met de zin ‘Oh was ik maar een gijzelaar, dan stond altijd mijn eten klaar.’ Toen zei ik: dáár maak ik een liedje van.”

‘Eenzaamheid, de vrijheid om kapot te gaan’, is het refrein van de nieuwe single ‘Eenzaamheid’. Westbroek: “Wij zijn gewoon entertainers die mensen proberen te vermaken. Maar als we weer gaan spelen lijkt het me leuk als duizend mensen dat refrein meezingen. Want dan hebben ze misschien ook nagedacht over de betekenis van de tekst. Die is niet zo vrolijk als de melodie van het nummer.”

Deel: