Mac DeMarco, de sleazy ‘jizz jazz’ muzikant waar steeds meer mensen het over hebben, liet afgelopen woensdagavond zijn karakteristieke simpelheid en optimisme stromen door de grote zaal van Paradiso te Amsterdam. Mac staat bekend als een slacker, en het was dan ook toevallig dat Mac en co laat bleken te zijn en, na opening van de zaal, de soundcheck moesten doen terwijl er publiek al was. Oren hebben figuurlijk gebloed, en toen de soundcheck voorbij was mochten wij kennis maken met het voorprogramma: Dinner.

Deze zomer stond hij nog in De Nieuwe Anita en had hij zich toen ook al bewezen als een excentrieke act; deze show was geen uitzondering. Dinner, echte naam Anders Rhedin, maakt muziek die een soort combinatie vormt tussen darkwave en pop. Met behulp van een kostuum, ingestudeerde dansbewegingen, een brokkelige vierde wand en verrassende lichteffecten zorgde de eenmansact voor een intense en theatrale voorstelling.

Mac DeMarco en zijn band speelden een uurtje later. Hoewel de show twee maanden van tevoren was uitverkocht en de jizz-jazz muzikant vorige maand een album heeft uitgebracht die in zijn eerste week 13.000 exemplaren verkocht, behandelden de jongens de show alsof ze nog in de garage aan het spelen waren: ze waren nonchalant, hadden veel interactie met het publiek, praatten over onzin als iemand zijn gitaar aan het stemmen was en hadden vooral veel plezier. Naast gekke dansjes en rare stemmen hebben Mac, de meeste bandleden en een heel stel andere mensen gecrowdsurft; er waren moshpits en er werd veel meegezongen. Mac speelde alle nummers van zijn nieuwe mini-LP (behalve ‘My House by the Water’) en een stel nummers van ‘2’ – waaronder ‘Ode to Viceroy’ – en zijn hooggeprezen album ‘Salad Days’, die je zeker moet beluisteren als je dat nog niet hebt gedaan. De avond werd afgesloten met een cover van ‘Smoke on the Water’ van Deep Purple die een kwartier lang doorging.

Alle elementen bij elkaar zorgden voor een warme, onbesuisde en spontane sfeer. Toen ik de zaal verliet hoorde ik verschillende mensen om me heen deuntjes van Mac te zingen. Later heeft Mac nog wat foto’s genomen met fans en is hij met een sigaret tussen zijn voortanden op zijn fiets gestapt om Paradiso achter zich te laten.

Deel: