TivoliVredenburg is jarig, en wie jarig is trakteert! Nu kun je een rondje lopen op je verjaardag met een schaal worst en kaas of je trakteert je vrienden op champagne en kaviaar. De Utrechtse popzaal is meer van de laatste categorie. Een minifestival met een affiche waar menig dagprogramma van smult.

Open Huis

Het 1-jarig bestaan van dit culturele centrum wordt groots gevierd en voor de gelegenheid zijn alle zalen toegankelijk met één toegangsbewijs. De collega’s van de Melkweg in Amsterdam hebben dit concept twee keer per jaar en dat heeft al bewezen dat het een bijzondere sfeer geeft. Het wandelen van zaal naar zaal en de constante verversing van publiek, muziek en omgeving zorgt er voor dat je frisse energie houdt. de zalen Hertz, Pandora, Ronda, Cloud Nine en de Grote Zaal staan vol geprogrammeerd met muziek dat varieert van Triggerfinger en Kenny B. tot klassieke muziek en Extince.

Navarone en Extince

02 - Navarone

Foto: ©Rob Sneltjes – Maxazine

Nu de ‘Vim and Vigor clubtour’ is afgesloten maken de heren zich op voor de zomerperiode op de vele festivals. De aftrap dit seizoen begint in zaal Pandorra, die in het begin slechts half gevuld lijkt. Waarschijnlijk heeft het publiek de enorme afstand naar de zaal onderschat en druppelt de zaal langzaam vol tijdens het optreden. Zoals altijd bij het vijftal is de energie bijna aan te raken en spettert het plezier er nog steeds vanaf. Navarone is na het drukke tourschema duidelijk naar elkaar toegegroeid en stellen ze nooit teleur en geven ze met ‘Wander’ en ‘Sage’ een geslaagd einde van de gig.

Vanaf de laagste vloer van TivoliVredenburg naar Cloud Nine lopen vergt nogal wat fitheid. Hoewel de hoeveelheid van ontelbare roltrappen en wirwar aan liften is de gewone trap nemen een ware speurtocht. Negen verdiepingen hoger is daar opeens een wahalla aan eten. Kaasfondue of gewoon een broodje worst, voor elk wat wils onderweg naar de zaal. Cloud Nine is een geweldige zaal, een breed podium en een klein balkon met stoelen, en is goed gevuld voor Peter Kops. Extince heeft onlangs zijn tiende album, X,  uitgebracht en zit al bijna 30 jaar in het vak, hij wordt dan ook terecht als pionier van de Nederlandse rap bestempeld. Ook hier krijgt hij de zaal met gemak aan het dansen en zingen.

De Jeugd Van Tegenwoordig en PAUW

06 -De Jeugd van Tegenwoordig

Foto: ©Rob Sneltjes – Maxazine

In het jaar dat het viertal hun 10-jarig bestaan vieren hebben ze het drukker dan ooit. Het is al de vijfde keer in een maand dat DJVT in de Ronda zaal speelt en wederom is de zaal met 2000 eigenlijk te klein. Het was bijna onverantwoord druk aan de buitenkanten maar op de vloer was het prima vertoeven. De tijd dat de mannen met flinke hoeveelheden wodka en bier op het podium stonden is voorbij, getuige de 12 flesjes water op de grond. Toch is het geen verrassing dat De Jeugd de zaal in no time weten te springen op ‘Voorjekijkendoorlopen’ en ‘Hengel At A Bitch’ maar vooral bij de grote hits lijkt de vloer omhoog te komen van het gehos.

10 - Pauw

Foto: ©Rob Sneltjes – Maxazine

Tegelijktijd staan de heren van psychedelic-rockformatie PAUW in de Pandorra.  De tweestemmige samenzang tussen de gitarist en drummer maar ook de bijzondere verschijning van bassist Eszl du Vois, die zelfs met een strijkstok de elektrische basgitaar bespeelt. Op sommige momenten klinkt PAUW als Fleetwood Mac in hun vroege jarenen bijna vanzelfsprekend is ‘Shambhala’ het hoogtepunt van de show.

Triggerfinger en Mr. & Mississippi

15 - mister & mississippi

Foto: ©Rob Sneltjes – Maxazine

De aanwezigen die zijn gebleven na PAUW blijven hangen in de warme zaal om het volgende optreden van Mr. & Mississippi mee te maken. Helaas werd de snelheid uit de programmering genomen door een oponthoud van een kwartier door problemen met de snoeren. Er werd al zenuwachtig op horloges gekeken want ook Triggerfinger begint over een half uur dus dat oponthoud kwam wel heel slecht uit. Gelukkig was het optreden daarna gewoon weer wat we van het viertal gewend zijn. De stem van zangeres Maxime Barlag, prachtig en zacht zoals altijd, galmt door de zaal. Ook vanavond zijn er zeker nieuwe fans gemaakt door dit puike optreden.

27 - Triggerfinger

Foto: ©Rob Sneltjes – Maxazine

Hoewel de Ronda bij DJVT zijn maximale capaciteit leekt te hebben bereikt, slaagden de Belgen er in om dat aantal met minstens 500 te vergroten. Tot het allerlaatste hoekje staan mensen om het hoogtepunt van de avond mee te maken. Diezelfde middag heeft het trio te horen gekregen dat ze zondagmiddag op Pinkpop mogen invallen maar eerst is het tijd om TivoliVredenburg af te breken. Triggerfinger is misschien wel de beste live-band ter wereld, om het simpele feit dat ze de muziek gebruiken. Geen ingewikkelde visuals, vuurwerk, of toeters en bellen maar gewoon briljante muzikanten die zonder grote hits een zaal plat kunnen spelen. Op dit moment is er geen betere drummer dan Mario Goossens die naast zijn foutloze drumwerk ook een prachtige persoonlijkheid is. Zanger en gitarist Ruben Block is natuurlijk met zijn looks en uitstraling een echte frontman, maar ook zijn gitaarspel is altijd retestrak. Bassist ‘Monsigneur’ Paul werd nog keurig door het publiek toegezongen omdat hij zaterdag jarig bleek te zijn en is de stabiele factor van de band. Triggerfinger voldeed aan de verwachtingen en liet de 2500 man bezweet en uiterst tevreden achter.

Maarten Heijmans en Kenny B

20 - Maarten Heijmans zingt Ramses Shaffy

Foto: ©Rob Sneltjes – Maxazine

Naast al het rockgeweld en hiphop is er ook veel ruimte vrijgemaakt voor klassieke muziek en lichte popmuziek in de Grote Zaal. Maar liefst 1700 mensen kunnen zich (zittend) vergapen aan Het Radio Filharmonisch Orkest of het Amsterdam Piano Quartet maar was onze de keuze gevallen op Maarten Heijmans Zingt Ramses Shaffy. Na eerder al het volledige concert te hebben gezien in Paradiso, weet Maarten wederom een fantastische show neer te zetten in de Grote Zaal. Ongelofelijk knap hoe hij, met behoud van zijn eigen persoonlijkheid, zo dicht tegen het gevoel van Shaffy aankomt.

23 - Kenny B

Foto: ©Rob Sneltjes – Maxazine

Het nachtprogramma van het TivoliVredenburgfestival bevat één vreemde eend in de bijt. Tussen al het geweld van danceacts als Falco Benz, Nuno Dos Santos en Sluwe Vos staat ook de naam van Kenny B. Vanaf 00.30 uur was de Ronda even omgetoverd tot Zenaida, de beroemde club in Paramaribo. De grijns van Kenneth Bron neemt je meteen mee op reis en geeft iedereen een goed gevoel. De albumrelease is nog geen maand geleden, maar nu al duidelijk dat ‘Parijs’ hem zoveel optredens heeft opgeleverd dat de ervaring er al vanaf druipt. Kenny B. is een fantastische afsluiter van het avondprogramma en een mooie begin van de nachtprogrammering. Dat dit een jaarlijks evenement gaat worden is wel duidelijk geworden bij deze eerst editie, en hopelijk zullen de rijen voor de bar dan iets korter zijn. Hiep hiep hoera.

Foto’s: ©Rob Sneltjes

 

 

Deel: