Zweden heeft met Måns Zelmerlöw zoals verwacht het Eurovisie Songfestival 2015 gewonnen. In Wenen konden de Zweden niet meer ingehaald worden door achtervolgers Rusland en Italië die respectievelijk tweede en derde werden. Zweden won met het nummer ‘Heroes’ de 60e editie van het Eurovisie Songfestival. België werd derde en eenmalige deelnemer Australië pakte een verdienstelijke vijfde plek. Het is de zesde keer dat Zweden het Eurovisie Songfestival wint.

Lange tijd leek het er op alsof Rusland met de jonge Polina Gagarina de winst ging pakken, maar tot grote blijdschap van het publiek staken de Zweden de Russen ruim op tijd voorbij. Het organiserende Oostenrijk behaalde net als Duitsland (door de hoge bijdrage aan het festival zonder voorronde geplaatst) geen punten. Opmerkelijk was dat Australië voor eenmaal mee mocht doen. Dit vanwege het 60-jarige jubileum van de liedjeswedstrijd, die al jaren door vele miljoenen mensen aan de andere kant van de wereld wordt gevolgd. Ook in China werd het festival dit jaar voor het eerst uitgezonden.

Ook van de Nederlandse stemmers kreeg Zweden het hoogste aantal punten, gevolgd door Australië en België. Doordat een deel van de punten bepaald werden door een zogenoemde vakjury, gingen de uiteindelijke twaalf punten van Nederland naar België.

Nederland zelf deed niet mee met de finale. Trijntje Oosterhuis werd in de halve finale uitgeschakeld en bekeek de finale vanaf de bank, zo meldden de Nederlandse presentatoren Cornald Maas en Jan Smit met grote regelmaat. Door de winst van Zweden zal het Eurovisie Songfestival 2016 naar alle waarschijnlijkheid worden georganiseerd in Stockholm.

Deel: