Het is donderdagavond 29 januari, en voor de komende avond en nacht wordt bar slecht weer verwacht. Oosterpoort in Groningen maakt zich op voor de eerste show op het Europese vasteland in Korn’s huidige tour en de enige die ze in Nederland zullen geven. Tot 2 dagen terug deelden ze nog het podium met Slipknot en verrasten ze de wereld toen ze op vrijdagavond in Wembley samen met Slipknot het nummer ‘Sabotage’ van Beastie Boys coverden. Na de show in Birmingham afgelopen dinsdag scheidden hun wegen. Vandaag staat Korn dus in Oosterpoort, en aanstaande zondag staat Slipknot in HMH.

Opgericht in 1993 in Bakersfield, California, was Korn een van de grondleggers van de nu metal. Jonathan Davis (zang en doedelzak), James “Munky” Shaffer (gitaar), Brian “Head” Welch (gitaar), Reginald “Fieldy” Arvizu (bas) vormden samen met David Silveria op drums de oorspronkelijke bezetting van de band. Head vertrok in 2005 om zich volledig op zijn liefde voor Christus te kunnen richten, maar keerde terug voor de opnamen van het laatste album, ‘The Paradigm Shift’ uit 2013. Drummer Ray Luzier vervangt sinds 2007 David Silveria, en nummer zes op het podium vanavond is Zac Baird (toetsen) die al bijna 9 jaar tijdens tours deel uitmaakt van de band.

De show opent met ‘Twist’, dat al jaren op de Korn setlists staat, en vervolgt met ‘Here To Stay’, waarvoor hetzelfde geldt. Live waagt Korn zich niet aan experimenten. Nadat ze een paar jaar geprobeerd hebben om met hun albums nieuwe richtingen in te slaan, die door de trouwe fans absoluut niet werden gewaardeerd waren ze met de terugkeer van Head en de release van ‘The Paradigm Shift’ goeddeels weer terug op hun vertrouwde basis. De setlist bevat dan ook geen enkele track van de albums die Korn in die tijd heeft uitgebracht. Oosterpoort is vanavond goed gevuld en de stemming is opperbest. Het tempo van Korn concerten is niet al te hoog. Na ieder nummer moet Jonathan Davis tenslotte nog steeds aan de zuurstof, ondanks dat het verhaal gaat dat zijn astma-probleem zo goed als onder controle zou zijn. Maar dat deert niets, het is een bekend verschijnsel waar niemand meer van opkijkt.

Met ‘Love & Meth’ van ‘The Paradigm Shift’ komt voor het eerst iets relatief nieuws voorbij. Een sterk nummer met die heerlijk herkenbare bas, waarbij het voor publiek vooraan bij het podium al moeilijk wordt om stil te blijven staan. Verder worden we, naast nog een 2-tal nummers van het laatste album, getrakteerd op een mooi overzicht van 20 jaar Korn. Als Davis opkomt met zijn doedelzak is dat natuurlijk de vertrouwde opening van ‘Shoots And Ladders’, van hun debuutalbum uit 1994. Wat niet zo vertrouwd is is dat dat nummer tegen het eind verandert in het afsluitende geweld van Metallica’s ‘One’. Leuk gedaan, en het wordt enthousiast ontvangen. En zo raken we via het natuurlijk onvermijdelijke ‘Freak On A Leash’ en hun prima cover van Pink Floyd’s ‘Another Brick In The Wall’ al aardig richting het eind van de show.

Het intermezzo met drumsolo van Ray Luzier had wat mij betreft achterwege kunnen blijven, maar na een daarop volgende korte pauze knalt ‘Y’All Want A Single’ er wel weer lekker uit. En dan, als Jonathan Davis aankondigt dat het met het volgende nummer allemaal begon, en tegen het relatief jonge publiek voorin roept dat “a whole bunch of you there were not even born yet when we wrote this!” weten we dat het tijd is voor het laatste nummer van de avond. Korn zet ‘Blind’ in, het openingsnummer van hun debuutalbum ‘Korn’ en het laatste nummer van vanavond. Een mooi eind van een prima avond. En nu maar zien om weer heelhuids thuis te komen door de sneeuwjacht op de A7.

Foto’s (c) Hans Schoo/Rockmuzine

Deel: