Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. Recensenten, redacteuren en fotografen geven in een persoonlijke lijst hun muzikale kijk op 2014. Bekijk hieronder het theaterjaar 2014 van theaterrecensent Sebastiaan Oeijen.

Ook 2014 was weer een bijzonder jaar op theatraal gebied. We zagen diverse theaterproducties door land trekken en uiteraard waren de grote vaststaande theaterproducties ook dit jaar weer van de partij. Het jaar 2014 was wederom weer een jaar van grootse innoverende theaterproducties maar daarnaast ook van producties die juist zo lekker ouderwets en  authentiek aanvoelen. En was dan 2014 ook nog eens het jaar dat er juist ontzettend veel gesproken werd over dat verschil. In tijden van crisis kunnen we onze centen immers maar een keer uitgeven, en theater is een van de eerste kostenposten waar men op bezuinigd. Kortom, een bewogen jaar voor de Nederlandse theaterindustrie. Toch zagen we een aantal bijzondere theatervoorstellingen voorbij komen, ik neem jullie graag mee naar mijn persoonlijke top 5 van het afgelopen jaar.

 

1. Wëreldbänd – PLAYGROUND

wereldband-playground-voorprem_2De vijf heren van de Wëreldbänd  staan gedurende hun avondvullende theaterprogramma ‘PLAYGROUND’ geen seconde stil en rennen van instrument naar instrument om de meest uiteenlopende muziek ten gehore te brengen.  Met deze bijzondere theatervoorstelling bewezen de heren dat ze daadwerkelijk thuis horen in het theater. De vijf talenten bespelen tientallen instrumenten op de meest ludieke en uiteenlopende manieren en weten te zorgen voor een theateravond die als je theaterbezoeker niet snel zult vergeten. De Wëreldbänd brengt met de voorstelling ‘PLAYGROUND’ theater zoals theater zou moeten zijn!

 

2. Jersey Boys

jersey-boys-nederlandMet de zin “Een waargebeurd verhaal in een goed uitgezocht musicaljasje” trachtte ik in mijn recensie de grootse productie ‘Jersey Boys’ in een zin te omschrijven. In september ging deze musical in première in het Beatrix Theater in Utrecht. Producent Joop van den Ende vertelt met deze musical het verhaal van The Four Seasons, een muziekgroep uit New Jersey die dromen van een succescarrière in de muziekwereld. Een openhartige vertolking van een wonderbaarlijk verhaal in een onwijs energiek jasje was het succesvolle resultaat!

 

 

 

3. ANNE

anneIn 2014 mocht Nederland kennis maken met de toneelvoorstelling ANNE. Naast t de succesproductie ‘Soldaat van Oranje’ is dit de enige theatervoorstelling in Nederland waar speciaal een theater voor werd gebouwd. Het resultaat was mocht er zijn, een prachtig theater, een groots decor en een fantastisch toneelspel was het resultaat. Producenten Robin de Levita en Kees Abrahams weten dan ook met ANNE een boeiend, krachtig, maar bovenal bijzonder theaterstuk ten tonele te brengen.

 

 

 

 

 

4. Leon van der Zanden – Rebel

2013-05-leon-van-der-zanden-rebel-try-out-136333658090De Helmondse Leon van der Zanden zit al ruim 10 jaar in het vak en heeft sinds 2002 zes aanvullende programma’s naar de Nederlandse theaters gebracht. In theaterseizoen 2013-2014 besloot de Cabaretier een nieuwe weg in te slaan met zijn cabaretvoorstellingen. De voorstelling ‘Rebel’ resulteerde in een ongelofelijke theaterervaring die doormiddel van verwarring, snel tempo, sterke interactie en krachtig dialoog zichzelf wist te plaatsten als zeer kwalitatieve en bijzondere theatervoorstelling. Cabaret 2.0!

 

5. Baantjer! En de moord in het theater

baantje-theaterIn theaterseizoen 2013-2014 maakten we kennis met de bijzondere productie ‘Baantjer! En de moord in het theater’. Een voorstelling die gebaseerd was op de gelijknamige televisieserie. Niehe van Lambaart theaterproducties bracht: ‘ De Cock, met cé oo cé ka’ ten tonele in vele Nederlandse theaters doormiddel van  een frisse theatervoorstelling. Kenmerkend aan deze voorstelling was de bijzondere theaterervaring, het publiek werd getuige van een moord waardoor het hele theater letterlijk en figuurlijk op zijn kop stond. Bijzondere plotwendingen en verassingen zorgden ervoor dat het publiek constant op hoog niveau vermaakt werd, zelfs in de pauze.

Deel: