Reggae en Zwitserland. Een combi die niet zo heel snel voor de hand ligt, maar na het beluisteren van William White’s album ‘Open Country’ opeens hele nieuwe perspectieven biedt. Want met deze cd wordt de winter gegarandeerd een stuk warmer.

William White is in Europa nog een onbekende naam. Toch viert de in Barbados geboren zanger inmiddels zijn tienjarige bestaan als independent muzikant in Zwitserland. White’s voorgaande drie platen waren stuk voor stuk goed voor goud. ‘Open Country’ kwam binnen op nummer 2 in de Zwitserse albumlijst, daarmee alleen door Pharrell Williams gehinderd. Een bijzondere prestatie voor een artiest die zijn muziek in eigen beheer uitbrengt.

Authentiek
Over de gehele linie dringt op ‘Open Country’ een authentiek en vooral organisch geluid door. Reggae in de beste traditie, aangevuld met genuanceerde lagen pop, soul, folk en country. White is in het bezit van een overtuigende en veelzijdige zangstem. Zo klinkt hij sympathiek in ‘Rain In Portland’, liefdevol in het ietwat zoete maar goed bedoelde ‘For Your Love’ en krachtig in nummers als ‘Power Reggae’ en de uitstekende Bob Marley-cover ‘Caution’.

Wat tevens opvalt aan de gehele productie is dat de liedjes catchy en vakkundig in elkaar steken, waardoor veel songs een radiovriendelijk karakter hebben. White wordt op ‘Open Country’ vergezeld door een aantal boeiende namen, waaronder voormalig Burning Spear-lid Devon Bradshaw op bas en Ziggy Marley-gitarist Ian Coleman. Bovendien krijgt de Zwitserse muzikant op het aanstekelijke ‘Rub A Dub’ hulp van het legendarische Toots & The Maytals.

Bonus
Als bonus bevat dit een album een extra disc met daarop enerverende opnames van een concert uit 2012. Uit een onverwachte hoek is het William White die de internationale reggaescene opfrist met zijn positieve sound. Het is opmerkelijk dat deze man nog niet verder buiten de grenzen van Zwitserland is opgepikt. Met ‘Open Country’ laat hij in ieder geval een positieve indruk achter en zou deze sympathieke zanger zomaar een doorbraak kunnen forceren. (Uitgebracht in eigen beheer) (8/10)

Deel: