‘Songs Of Innocence’, het dertiende studioalbum van de Ierse rockband U2, heeft in de week na release op 10 oktober de gouden status behaald. ‘Songs Of Innocence’ is tevens op de eerste plaats binnengekomen in de Album Top 100. Dat is een bijzondere prestatie, aangezien het album begin september als gratis download werd weggegeven aan 500 miljoen iTunes-gebruikers.

De fysieke versie van ‘Songs Of Innocence’ is uitgebreid met vier nieuwe nummers, waaronder ‘Lucifer’s Hand’ en ‘The Crystal Ballroom’. Het album is verkrijgbaar in drie verschillende uitvoeringen: een standaard versie met een 24-pagina’s tellend boekwerk, een deluxe 2CD-uitgave met tien bonustracks en een uitgebreide booklet en op limited edition wit vinyl met daarop een remix van ‘The Crystal Ballroom’.

‘Songs Of Innocence’ is U2′s eerste album sinds ‘No Line On The Horizon’ uit 2009 en wordt door de band omschreven als hun meest persoonlijke werk tot nu toe. Thema’s als familie, thuis, relaties en ontdekkingen staan centraal op de elf nummers die de standaard versie van het album bevat. Deze thema’s worden krachtig verbeeld in de zwart-witfoto op de albumhoes, waar U2′s drummer Larry Mullen jr. zijn 18-jarige zoon in een beschermende omhelzing vasthoudt.

Ook muzikaal worden deze thema’s op ‘Songs Of Innocence’ doorgevoerd: alle invloeden van U2 worden op het album in kaart gebracht. Van rammelende 70′s (punk)rock naar sfeervolle ambient tot aan het bekende elektronische geluid van de groep in de jaren negentig. De eerste single ‘The Miracle (Of Joey Ramone)’ benadrukt deze gedachte, het is een eerbetoon aan een van de grootste muziekhelden van de Ierse band.

Het dertiende studioalbum van U2 is geproduceerd door Brian ‘Danger Mouse’ Burton, die hierin werd bijgestaan door Paul Epworth, Ryan Tedder, Declan Gaffney en Flood. De opnames van ‘Songs Of Innocence’ vonden plaats in studio’s in Dublin, Londen, New York en Los Angeles.

Deel: