In 2011 werd Tony Bennett aan Lady Gaga gekoppeld voor zijn album ‘Duets II’. De vertolking van ‘The Lady Is A Tramp’ was voor Bennett de aanleiding om een volledig album met elkaar op te nemen. “Ik ken weinig zangeressen die zo geschikt zijn om jazz te zingen dan Miss Gaga”, aldus Tony Bennett destijds.

Het samenstellen van een album vol “American Songbook” klassiekers is eigenlijk net zo makkelijk als dat het moeilijk is. De nummers zijn allemaal al eens gezongen door de allerbeste ter wereld en ligt de lat dus al erg hoog. Daar tegenover staat dat de nummers al zo vreselijk goed zijn gaat dat er weinig mis kan gaan. Is het album een artistieke toevoeging of eerder een project met twee grote namen waarbij de commercie het wint van kwaliteit? Het blijft een gok voor beide artiesten. Lady Gaga is degene  die zich op het vakgebied van Tony Bennett bevindt en begint eigenlijk opnieuw met het veroveren van de luisteraars. Tony Bennett kan best een misstap begaan maar hij zit op zijn oude dag echt niet te wachten op hoongelach over een mislukt project.

We kunnen na een minuut al rustig ademhalen. Wat een bijzonder fijne chemie tussen de 88-jarige crooner en de 60 jaar jongere popster komt er uit de speakers bij de openingstrack ‘Anything Goes’. Ook bij ‘Cheek To Cheek’ spat het gezamenlijke plezier er van af. Fred Astaire en Ginger Rodgers zongen het in 1935 al maar de 2014 versie is bijna van dezelfde klasse.

Ook de solostukken zijn een welkome afwisseling maar vooral Lady Gaga laat haar absolute vakmanschap horen bij het nummer ‘Lush Life’. Dit moeilijke stuk van componist Billy Strayhorn uit 1938 was zelfs voor Sinatra een brug te ver. Sinatra-kenners noemen zijn uitvoering nog steeds “de grootste fout” die hij ooit gemaakt heeft. Het gemak waarmee Lady Gaga ‘Lush Life’ een eigen identiteit meegeeft, toont van een absolute wereldklasse.

Het laatste nummer is nooit een favoriet van mij geweest maar deze versie kan mij zelfs boeien. Het kan bijna niet anders dan Bennett en Gaga dit in één take hebben opgenomen want de samenzang van het nummer is akelig goed.

Naast het fijne samenspel van de beide hoofdrolspelers mag ook niet vergeten worden dat de begeleiding op dit album ook van een fantastisch niveau is. Pianist en ‘musical director’ is dan ook niemand minder dan Lee Musiker en de de orkestleider/arrangeur is Jorge Calandrelli. Deze heren zorgden ervoor dat het echte jazz gevoel bewaard is gebleven en de kwaliteit gewaarborgd. ‘Cheek To Cheek’ is eindelijk weer een goed commercieel project, druipend van de jazz. (8,5/10) (Interscope & Columbia Records)

Tracklist ‘Cheek to Cheek’:

1. Anything Goes
2. Cheek To Cheek
3. Don’t Wait To Long* (Tony Bennett solo)
4. I Can’t Give You Anything But Love
5. Nature Boy
6. Goody Goody*
7. Ev’ry Time We Say Goodbye* (Lady Gaga solo)
8. Firefly
9. I Won’t Dance
10. They All Laughed*
11. Lush Life (Lady Gaga solo)
12. Sophisticated Lady (Tony Bennett solo)
13. Let’s Face The Music And Dance
14. But Beautiful
15. It Don’t Mean A Thing (If It Ain’t Got That Swing)
(met * gemarkeerde nummers staan alleen op de DeLuxe editie)

Deel: