Rob Huurman, gitarist van Laura Palmer (foto: René Hoeflaak)

Rob Huurman, gitarist van Laura Palmer (foto: René Hoeflaak)

De EP ‘Spring Traffic’ van de Haags Rotterdamse band Laura Palmer werd afgelopen zomer onthaald met lovende recensies in diverse media. Met  ’29 years’ haalde de band zelfs in augustus een nummer 1 notering in de IndieChart. In Rotterdam sprak ik met mede oprichter en gitarist Rob Huurman.

Rob; “Laura Palmer is eigenlijk ontstaan in 2010. Daarvoor speelde ik net als bassist Mark Doorschodt in diverse Rotterdamse bandjes. Na een lange periode niet meer te hebben gespeeld heb ik mijzelf een digitale recorder cadeau gedaan en ben nummers gaan schrijven. Ik vertelde Mark wat ik aan het doen was en hij had wel interesse om mee te doen. Net als ik is hij geïnspireerd door en fan van bands als The Cure, New Order en Joy Division. In 2012 sloot zanger/gitarist Niek Rijnveld zich bij ons aan en de band Laura Palmer was geboren. Ik schrijf hoofdzakelijk de muziek, Niek de teksten en Mark programmeert de drumtracks”.

“De naam Laura Palmer is een eerbetoon aan het hoofdkarakter uit de serie Twin Peaks en we vonden hem als bandnaam lekker misleidend” aldus Rob.

Voor het drumgeluid gebruikt Laura Palmer een drumcomputer. Rob; “Dat heeft eigenlijk twee redenen. Ten eerste hadden we gewoon geen geschikte drummer voorhanden en ten tweede past het ook wel in onze muzikale voorkeur en muziekstijl waarin we teruggrijpen op het ‘gloomy’ en neerslachtige new wave geluid van begin jaren tachtig”.

Drummer
Het nummer ’29 years’ stond onlangs op nummer 1 in de Indiechart en was hoogste binnenkomer in de internationale Free40 op IndieXL.nl. Rob; “Ja, dat motiveert. Er zijn steeds meer bands en artiesten die doorbreken met het new wave geluid van dertig jaar geleden. We passen in die trend”.

Na live optredens, zoals op het Eendrachtfestival in Rotterdam in juli, krijgt het trio krijgt steeds meer vragen en opmerkingen over de afwezigheid van een “echte” drummer. Bovendien brengt het inzetten van een drumcomputer ook zijn beperkingen met zich mee. Rob; “We zijn dan ook op zoek gegaan naar een drummer en die hebben we inmiddels gevonden. We zijn nu hard bezig met het inwerken van deze drummer. Dat is nu onze hoogste prioriteit”.

Zowel het opnemen van albums en het boeken van optredens doet Laura Palmer in eigen beheer. “Voor optredens moeten we het hebben van ons eigen netwerk en de inzet van sociale media maar dat valt niet mee. Verder willen we ons ook gaan richten op de Rotterdamse muziekmarkt”, aldus Rob. “Optreden is sowieso leuker dan opnemen in een studio. Het gaat er uiteindelijk toch om dat je je publiek wilt bereiken”.

Met het vierde bandlid zal Laura Palmer ook de studio ingaan om nieuw materiaal op te nemen. “Of dit een EP of LP wordt, daar zijn we nog niet uit. Er ligt een aantal nummers op de planken. Maar eerst willen we onze drummer in het zadel krijgen. Dat is voor nu onze stip aan de horizon”.

Laura Palmer speelt 17 oktober tijdens het Tonka festival in de Maakhaven te Den Haag

 

Deel: