De Amerikaanse zanger Mark Lanegan en het Britse elektronica-fenomeen Squarepusher zijn bevestigd voor de veertiende editie van het indie-classical festival Cross-linx, dat op zaterdag 14 februari naar De Oosterpoort komt. Beide acts spelen tijdens Cross-linx samen met het gerenommeerde Metropole Orkest. Andere bevestigde acts tot zover zijn Bryce Dessner (US), Aufgang (FR), Pekka Kuusisto (FI) en Nadia Sirota (US).

Volgens Frank Veenstra, initiatiefnemer en programmeur van Cross-linx, is er sprake van een van de sterkste line-ups ooit. ‘Mark Lanegan stond al lang op het verlanglijstje van Cross-linx en dirigent Jules Buckley van het Metropole Orkest gaat zijn muziek arrangeren. Dat een volstrekt authentieke artiest zoals Lanegan op dezelfde avond optreedt als Squarepusher, en dan ook allebei met het Metropole Orkest, is heel uitzonderlijk.’

Mark Lanegan was als voorman van The Screaming Trees een van de meest gezichtsbepalende figuren van de Amerikaanse grunge-golf, maar valt de afgelopen jaren vooral op door zijn zeer intense verhalende solo-optredens. Squarepusher a.k.a. Tom Jenkinson is sinds de jaren tachtig een van de meest bijzondere Britse techno-artiesten, maar tegelijkertijd de techno allang voorbij. Een ander bijzonder programma tijdens Cross-linx is de bijdrage van Bryce Dessner, gitarist van de band The National, die op Cross-linx drie wereldpremières van eigen werken presenteert.

Over Cross-linx
Cross-linx legt in één gevarieerde avond onvermoede verbindingen (bloot) tussen gecomponeerde ‘nieuwe’ muziek en artiesten uit de avant-garde popscene. Op eerdere edities van Cross-linx Festival passeerden artiesten als Patrick Watson, Ólafur Arnalds, The National, Nico Muhly, Owen Pallett, Eels, Efterklang, José González, Spinvis en Lavinia Meijer de revue. In 2013 ontving Amsterdam Sinfonietta de Ovatie voor hun optredens met Patrick Watson.

Cross-linx
Zaterdag 14 februari, 19.00 uur
De Oosterpoort
€ 35,- (excl. servicekosten)
Kaartverkoop: kassa De Oosterpoort, Trompsingel 27 (ma t/m za: 12.00-18.00 uur) & de-oosterpoort.nl

Deel: