Listen_The_Kooks_coverMet de eerste 2 albums ‘Inside In, Inside Out’ en ‘Konk’ leverden The Kooks twee sterke albums af waarmee ze een geliefde festivalband werden. ‘Aan deze succesformule moeten we niet te veel wijzigen’ zullen ze misschien gedacht hebben. Dus werd het daaropvolgende album ‘Junk Of The Heart’ uit 2011 meer van hetzelfde, en daardoor een vrij matig album. Gelukkig durven ze het op hun nieuwe album ‘Listen’ wel aan om een andere richting in te slaan.

Want voor Listen hebben Luke Pritchard en de zijnen zich laten beïnvloeden door funk en gospel. En dat levert vanaf de openingstrack ‘Around Town’ meteen een aantal zeer aanstekelijke nummers zoals ‘Forgive & Forget’, ‘Westside’, ‘It Was London’, ‘Bad Habit’, ‘Are We Electric’ en ‘Sunrise’. Naast funk en gospel zijn de elektro invloeden ook niet ver weg in ‘Westside’, ‘Down’ en (what’s in the name?) ‘Are We Electric’. Dat laatste nummer doet erg denken aan bands als MGMT en The Naked & Famous.

Helemaal weg is het vertrouwde geluid van hun eerste 2 albums niet. Daarvan is ‘It Was London’ (over de rellen in de Britse hoofdstad in 2011) het sterkste voorbeeld. En daartussen was er met ‘See Me Now’ook nog ruimte voor een persoonlijke ballad van Pritchard (geschreven voor zijn overleden vader).

Bij veel bands kan een koerswijziging riskant zijn, maar bij The Kooks is het een verademing na een tegenvallend vorig album. Listen verrast en klinkt juist fris door de nieuwe weg die ze hebben ingeslagen. (Virgin)(8/10)

Deel: