Na een kort optreden als onderdeel van een J Dilla Tribute vorig jaar, staat Slum Village op woensdag 8 oktober op het BIRD-podium voor een heel concert. Na een bewogen periode met de tragische dood van twee van de drie originele members, zowel J Dilla als Baatin, is T3 verder gegaan met Illa J en Young RJ. In deze samenstelling bracht Slum Village vorig jaar al het album ‘Evolution’ uit. Voor september wordt hun volgende album ‘YES’ verwacht.

Slum Village is considered among the greatest hip-hop groups to come out of Detroit.

Slum Village werd begin jaren negentig opgericht door childhood friends T3, Baatin en J Dilla, die alle drie opgroeiden in Conant Gardens in Detroit. Hun eerste album, ‘Fantastic Vol. 1’, voor een groot deel opgenomen in J Dilla’s kelder, deed het vooral goed in de underground scene van Detroit. Met het verschijnen van ‘Fantastic Vol. 2’ werd de groep ook bekend bij het grote publiek. Beide albums worden nog altijd gezien als hiphopclassics. Na het vertrek van J Dilla in 2001, die zich wilde concentreren op een solocarrière, werd rapper Elzhi in de groep opgenomen. In deze samenstelling volgde een derde album, ‘Trinity’. Vlak voor de release van Detroit Deli (A Taste of Detroit) werd Baatin ernstig ziek en gingen T3 en Elzhi als duo verder. In 2006 volgde de tragische dood van founding member J Dilla en belandde de groep in een diep dal. Uiteindelijk kwam Baatin in 2009 weer terug in de groep en samen met Elzhi en Illa J (J Dilla’s kleine broertje) brachten ze het album ‘Villa Manifesto’ uit.

In 2009 werd Slum Village opgenomen in de legendarische Rock the Bells Tour (met o.a. The Roots, Common, Busta Rhymes, EPMD en Reakwon). Het was tijdens deze tour dat Slum-soldier Baatin kwam te overlijden. Zijn dood kwam hard aan in zowel de groep als de hiphopscene van Detroit. Elhzi besloot de groep te verlaten voor een solocarrière, maar T3 zette door en in 2013 verscheen Evolution, het eerste album van T3, Illa J en Young RJ. Onlangs verscheen hun ep ‘Vintage’ en in september van dit jaar staat de release van hun nieuwe album ‘YES’ gepland, een plaat vol goed bewaarde en langverwachte producties van J Dilla.

Deel: