Youssou N’Dour en zijn band Le Super Étoile de Dakar stonden op 4 juli het Frits Philips muziekgebouw in Eindhoven met hun Afrikaanse klanken. Het muziekgebouw had net een spetterende editie van het Naked Song festival achter de rug en nu klinken alweer geweldige klanken uit het muziekgebouw. Buiten is men volop bezig met de opbouw van podia voor het voetbal en rose zaterdag, binnen heerst een heel andere, warme Afrikaanse sfeer.

In de foyer werden we ontvangen en al opgewarmd door de machtige stem van Ousmane Mbengue en Niels Meliefste die als slagwerker het ritme bracht. Ze probeerden het publiek mee te krijgen om met hen te zingen, dat viel nog niet mee. Mensen staan te trappelen van ongeduld om naar binnen te gaan. VoorVlak voor het podium een mengeling van oud en heel jong. Een deel van het publiek had zitplaatsen en zat vanuit de stoel mee te deinen, de anderen werden betoverd door de ritmes en de stemmen en konden zich niet stilhouden.

Best wel raar dat hij tijdens de Ramadan optrad waardoor er erg weinig gekleurde mensen in het publiek aanwezig waren. Youssou N’Dour doet Nederland maar weinig aan, nu twee keer in één weekend, zondag speelt hij ook nog tijdens het Roots festival in Amsterdam.

De Senegalees wisselde goed van tempo en laat alle muzikanten met hun instrumenten aan bod komen, waardoor het nooit stilviel of saai werd. Hoe zou dat ook kunnen, zo’n krachtige stem. Jammer vond ik dat alles wat aan de harde kant stond afgesteld stond. Behalve Afrikaanse muziek werd er op het podium ook volop gedanst in originele kostuums. Dat lokte ook steeds meer mensen van hun stoel om mee te gaan doen.

‘7 Seconds’ de grote hit die Youssou N’Dour zong met Nene Cherry kreeg in Eindhoven een iets ander einde. Het nummer over Mandela met de gelijknamige titel lied meerdere Afrikaanse helden de revue passeren. Hij wilde een positief Afrika en maakte er een nummer over ‘We Afrika’ brengt hij met twee muzikanten in zijn eigen taal ten gehore waardoor het nog meer power en gevoel krijgt.

Youssou ’n Dour en band kregen er maar geen genoeg van, net als het publiek trouwens, men ging maar door en door vol plezier. Na een paar extra toegiften was het toch gedaan. De afterparty werd verzorgd door Umeme AfroRave die met wat meer elektronische Afrikaanse klanken het publiek al dansend in het muziekgebouw wist te houden. Het was een heerlijk Afrikaans avondje met de muziek, Afrika en plezier in de hoofdrol.

foto’s (c) Hans Kreutzer/Maxazine

Deel: