Afgelopen weekend vond de tweede editie van het Best Kept Secret Festival in Hilvarenbeek plaats. Het door Friendly Fire georganiseerde festival werd vorig jaar door IJzeren Podiumdier gekozen tot beste festival voor de goede programmering en geweldige sfeer. Ook dit jaar koos het festival voor een verrassende line-up, met veel nieuwkomers en headliners die hun strepen vooral in het alternatieve circuit hebben verdiend. Vergeleken met vorig jaar was de opzet van het festival iets groter, met een extra tent en meer horeca. Ook was er gekozen voor een prettig chipcard systeem, dat plastic munten overbodig maakte. Onveranderd was het prachtige festivalterrein en de geweldige food line-up met veel aandacht voor biologisch en duurzaamheid.

Buiten het hoofdpodium valt er veel te genieten op de eerste dag. Zo is er voor het hele festival een opvallende keuze aan Scandinavische bands geboekt. Zoals het Deense Broken Twin, dat op het halfronde podium van tent vijf melancholische soundscapes en dromerige liedjes brengt. Ook de Noorse band Moddi levert sferische liedjes, waarvan er enkelen zo nieuw zijn dat de zanger ter plekke de band instrueert wat te spelen.

Peter Matthew Bauer, de voormalige bassist van de Amerikaanse Oostkust band The Walkmen, speelt in een volle tent drie een enthousiaste set Americana met een randje. Pakkende nummers met lekkere koortjes van zijn solo album Liberation! dat deze zomer uitkomt. In tent twee zijn het vooral de Londenaars Breton die de zaal aan het dansen zetten met hun energieke synth-pop gemixt met funk. Heel anders is de bezwerende en melancholische set die Interpol speelt. Veel fans zijn voor dit enige concert dat de New Yorkers in Nederland geven naar het festival gekomen. Ze worden beloond met mooie nummers van het nieuwe album dat in september uitkomt en veel oud werk dat met enthousiasme wordt begroet.

Op het hoofdpodium begint het op vrijdag rustig met een fijne set van de Britse folkband To Kill A King, gevolgd door Daryll Ann, die in hun reünie tour klinken alsof ze nooit zijn weggeweest. De welbespraakte Brit James Blake begint zijn set met een aantal nummers rustige dub, die alleen aan lijken te komen bij de eerste paar rijen publiek. Halverwege de set gaan de registers pas echt open en begint het wat te leven op het veld.

Dat is wel anders bij dagsluiter Pixies, die veel fans naar het festival heeft getrokken. De band, onder bezielende leiding van Frank Black, speelt een energieke set van vooral oude nummers. Ondanks de afwezigheid van bassiste Kim Deal – vervangster Paz Lenchantin heeft wel de cool, maar niet de stem van haar voorgangster – is de band het hoogtepunt van de dag. De band oogt en klinkt alsof de tijd 25 jaar stil heeft gestaan. Het publiek mosht, springt en zingt alle nummer luidkeels mee. Al met al een zeer geslaagde eerste dag van het Best Kept Secret Festival.

Foto’s (c) Armelle van Helden

Deel: