Het album ‘Superunknown’ (1994) bestaat dit jaar 20 jaar, wat naast het 2 jaar geleden uitgekomen nieuwste album ‘King Animal’ van Soundgarden de reden is van deze clubtour. Sommige bezoekers noemen O2 Academy Brixton in Londen als de laatste show die zij van Soundgarden gezien hebben. Vanavond staan de heren in het nieuwe TivoliVredenburg te Utrecht, in de Ronda-zaal.

Geen rij voor de deur, een relaxte sfeer, geen voorprogramma, waardoor nul afleiding en dus optimaal genieten van Soundgarden, dat is het idee. Stipt om 20.30 uur begint de show met ‘Searching With my Good Eye Closed’, een rustige opwarmer. Na ‘Black Hole Sun’ zegt Chris: “Als jullie willen springen, beuken of crowdsurfen, dat hoeft van mij niet hoor, maar ik heb er ook geen bezwaar tegen.” Zo gezegd gebeurt het pas laat op de avond, als de nodige halve liters bier genuttigd zijn. Een heel voorzichtige moshpit, bestaande uit 3 of 4 mannen is een feit.

Om de 20e verjaardag van het album ‘Superunknown’ te vieren verschijnt niemand minder dan gitarist Mike McCready van Pearl Jam on stage om mee te spelen bij ‘Superunknown’. Mike beloopt het hele podium, dan weer staat hij bij gitarist Kim Thayil, dan weer bij bassist Ben Shepherd. Chris staat om hem heen te springen, en is lichtelijk jaloers op diens gitaar, naar eigen zeggen. De song ‘Been Away too Long’ van het album ‘King Animal’ draagt Chris dichtbij zijn hart, letterlijk, want de titel staat op het T-shirt wat hij vanavond aanheeft. En ook de fans vinden dat het tijd werd dat Soundgarden weer eens naar Nederland kwam. Van dit wat ruiger nummer wordt de zaal wild enthousiast. Al is het af en toe nog wel een beetje zoekende in het nieuwe TivoliVredenburg, zeker als de trappen niet meer zichtbaar zijn. Een man met 2 halve liters bier tegen mij: “Waar is dat trapje nou?“ Een lange gitaarintro verder en we zitten in ‘Like Suicide’, met een muisstille zaal, en dat is best knap in een uitverkochte Ronda waar 2.100 mensen zijn.

Soundgarden sluit af met ‘Beyond the Wheel’; 21 songs en een geluidopname gemaakt door Chris voor thuis (‘louder, louder, louder’) verder staat ons niets anders te doen dan naar huis te gaan, nagenietend en hopend dat de volgende show niet weer zo lang op zich laat wachten.

 

Deel: