In het weekend van 14 augustus vindt in Biddinghuizen weer “A Campingflight To Lowlands Paradise” plaats. Ook dit jaar staan er weer ruim 100 muziekacts geprogrammeerd en is er keuze tussen wereldtoppers maar ook vooral de grote onbekenden. Elke week hier bij Maxazine een paar tips uit een bepaalde muziekgenre. Deze keer de Balkan beat.

Balkan beat is ooit begonnen als muziekstroming voortkomend uit de Oost-Europese zigeunermuziek . Inmiddels is het een verzamelnaam voor traditionele muziek met een etnische achtergrond en vallen ook de Joodse, Arabische en zelfs Latino-sound onder deze stroming. Kenmerkend zijn de tradionele instrumenten als violen, accordeon en trompetten in combinatie met vaak een grote samenstelling van de band en de vrolijke, opzwepende muziek.

Amsterdam Klezmer Band.
De Amsterdam Klezmer Band is in 1996 door de altsaxofonistJob Chajes opgericht en ze spelen vanaf die tijd klezmer (Oost-Europese joodse muziek) die mede geïnspireerd is op muziek van de Balkan.Ze stonden in 2009 ook al op Lowlands en diegene die er toen bij waren kunnen zich vast dat feestje herinneren. Want een feestje gaat het nu zeker weer worden gezien de groep uitgebreid gaat worden met toetsenist en drummer. 5 jaar geleden op het Lima podium maar wellicht dit jaar een grotere tent?

Roy De Roy
Over bijzondere combinaties gesproken: vijf vrolijke jongens uit Oostenrijk die in het Sloveens hun zigeurnermuziek ten gehore brengen. Maar ook voor de Duitse en Engelse taal draaien ze hun hand niet om. Vooral niet terug deinsen als er zelfs een ouderwetse piratenwals voorbijkomt. De bladen met bier zullen ongetwijfeld met grote getallen de tent in gesleept worden als de “Oostenrijkse Rowwen Heze” hun vrolijkheid tentoonstelt.

Barons Of Tang
Dit zevental is niet alleen een vreemde eend in de bijt door de naam van de band of het feit dat ze uit Australië komen maar ook zeker doordat ze als weinige in dit genre vrouwen als bandleden hebben. Percussie en basklarinet zijn ook meteen de belangrijkste ingrediënten van deze feestband. Wees er op tijd bij want dit optreden kan nog wel eens een memorabele worden. Waar Gogol Bordello al vaak op de automatische piloot speelt is Barons Of Tang nu nog de co-piloot die aast op die linker stoel.

Deel: