In het eerste deel van de uitzending gaat Leo Blokhuis op zoek naar de muzikale wortels van de beatbands uit Groot-Brittannië. Wat was er in die jaren gaande in Liverpool? In het tweede deel verschuift de aandacht naar het muzikale genie van The Beatles, met bijdragen van een keur aan Nederlandse popmuzikanten, onder wie Marike de Jager, Bertolf, JB Meijers en Joël Bons (artistiek leider Nieuw Ensemble). Als fans van The Beatles leggen zij uit wat de Fab Four muzikaal zo bijzonder maakt. Als hommage aan The Beatles nemen zij in een boerderij een eigenzinnige cover op van ‘Norwegian Wood’.

Beatlemania, 21:40 – 22:50 uur, Nederland 3

The Beatles braken 50 jaar geleden door. De NTR blikt terug op hun carrière met Beatle Mania, over de geschiedenis van de band, en ‘The night that changed America’, over hun doorbraak in de Verenigde Staten. In het eerste programma reist Leo Blokhuis naar Liverpool, waar de Fab Four begonnen. Hij spreekt er met zanger Eric Burdon van The Animals en leden van The Merseybeats. Zij vertellen over de invloed van The Beatles. Terug in Nederland laat Blokhuis Nederlandse popmuzikanten aan het woord over hoe zij door hen zijn geïnspireerd.

Aansluitend spelen in ‘The night that changed America’ artiesten als Stevie Wonder en Alicia Keys nummers van The Beatles. De optredens worden afgewisseld met beelden van hun doorbraak in het tv-programma The Ed Sullivan Show. Het jubileum van The Beatles heeft ook nog een Nederlands tintje: het is eveneens 50 jaar geleden dat de groep uit Liverpool in Nederland optrad. Ze gaven twee concerten in het Noord-Hollandse dorp Blokker. Opvallend genoeg bleef het daarbij: daarna traden ze nooit meer in Nederland op.

The Beatles staan nog altijd bekend om hun grote hoeveelheid hits en de manier waarop ze de popmuziek veranderden. Toch bestonden ze slechts tien jaar. Nadat al een paar keer het ene of andere bandlid had gedreigd op te stappen, gingen John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr in 1970 definitief uit elkaar. Ze lieten hits na als ‘Yesterday’, ‘Let it be’ en ‘Help’.

3Doc: the Beatles – the Night That Changed America, 22:50 – 00:45 uur, Nederland 3

Deel: