Sinds 2013 organiseert Martijn van No Turning Back en Stronger Bookings de True Spirit Tour, een tour die de Europese Hardcore Trots uitschreeuwt met No Turning Back als vaandeldrager. Dit jaar was deze tour, welke tien dagen over het vasteland van Europa trok, toe aan de derde editie met weer een sterke line-up met bands die landen representeerde als Italië, Portugal en België.

Waar de True Spirit Tour in voorgaande episodes, respectievelijk, in Arnhem en Dordrecht neerstreken was het dit maal de beurt aan Rotterdam om zowel de Hardcore scene van ons land te vertegenwoordigen en de tour af te sluiten. Aan de rand van het Spinozapark was daar dan ook de Baroeg om dit evenement te accommoderen. Een donkere rauwe bunker, in contrast met de zomerse sfeer van het naastgelegen park. Een plek waar deze underground scene dan ook goed tot zijn recht kwam. Wat vervolgens een perfecte balans in deze middag bracht tussen de energieke podiumkunsten binnen en de gemoedelijke intermissies van de bezoekers buiten in de zon.

Om de aanwezigheid van de Nederlands Hardcore scene verder te funderen waren de lokale helden van Hawser aan deze show toegevoegd om de spits af te bijten. Helaas waren er bij aanvang van hun vroege set nog weinig aanschouwers, maar gedurende hun verschijning op het podium werd het toch wat drukker in de zaal. Ondanks wat problemen met de basversterker speelde Hawser een energieke en agressieve set die hun passie en toewijding goed uitbeeldde.

Vervolgens was het de beurt aan het Italiaanse Traces Of You (met Nederlandse drummer) het podium te beklimmen. Een band die een strakke en intense set speelde met een straight-forward attitude met hier en daar wat dikke metal riffs. For The Glory uit Portugal volgde hun Italiaanse voorgangers en zette een energieke show neer met veel passie. Aangezien dit de laatste show was van de tour vermelde vocalist Ricardo dat dit al wat negatief effect heeft gehad op zijn stem. Naast het strakke spel uitte de band met regelmaat hun respect en dankbaarheid voor deze tour en de Hardcore scene in het algemeen.

De zuiderburen in The Setup leveren een zeer aanwezige en overtuigbare show dat af en toe wat positief effect had op de dynamiek in de zaal. Ondanks dat deze band al meer dan tien jaar meegaat, was de zaal in het algemeen rustig. Ook hier kampte de band met wat versterker problemen maar dit was van korte duur. Waarna de band hun set met zeer veel kracht en energie afrondde.

Uiteindelijk was het dan zover voor No Turning Back om zowel deze matinee show als de gehele tour tot een einde te brengen. Originele gitarist Emil is verzuimd deze tour maar wordt waardig vervangen door de gitarist van For The Glory. Met ingang van de eerste riffs breekt de zaal onmiddellijk los, wat liet blijken dat men toch hun energie spaarde voor de aanvoerders in de Europese Hardcore scene. Vocalist Martijn sprak dan ook zijn respect uit (in tegenstelling van anderen die volgens hem claimen dat Hardcore niet leeft in Nederland) dat men aanwezig was op deze zondagmiddag en de niet stervende Nederlandse Hardcore belichaamde. De set van de Kings of Brabant maakte het een waar festijn in de zaal met veel moshes en sing-a-longs, wat verzekerde dat deze band met recht een van de grootste, al dan niet de grootste, Hardcore band is van Europa. Tijdens nummers zoals Stronger en Watch Your Step, komen ook de vocalisten van de andere bands hun bijdrage leveren en hun broederschap te bewijzen.

Uiteindelijk werd deze middag en de tour, en de vriendschappen die daar door ontstaan zijn, afgesloten met een fotosessie van de hele True Spirit Crew in het zonnige grasperkje naast de Baroeg met veel gelach en blije gezichten.

Deel: