Tussen februari en eind mei 2014 nemen de bezoekers van Tivoli afscheid van het pand aan de Oudegracht door aanwezig te zijn bij een van de vele concerten en dansavonden die gezamenlijk de reeks Tivoli Tijdloos heten. De laatste band die in de Tivoli Tijdloos-reeks mag optreden, is de in Utrecht gestationeerde Colin Benders met The Kyteman Orchestra. Zes avonden achter elkaar, met op 31 mei de grande finale.

Blijkbaar hebben we te maken met een Utrechts half uurtje, want de band komt een half uur later dan de bedoeling is het podium op, links vooraan de blazers, rechts vooraan de strijkers, vooraan in het midden Colin, dan de rijen daarachter op een verhoging 2 toetsenisten en zanger PAX, en op de laatste rij, helemaal bovenaan, de drummers, percussionist en bassist. En grote geordende ‘berg’ muzikanten dus, die een mix spelen van klassiek, psychedelische muziek, electrobeats en jazz sounds.

Jammen kenmerkt zich doordat er op elkaar ingespeeld moet worden, dat er niks voorbereid is en dit vergt veel van de muzikanten. Nu heeft Colin een soort gebarentaal ontwikkeld waarmee hij met de muzikanten communiceert, en overleggen de verschillende secties met elkaar wanneer te spelen en wanneer niet. Veel oogcontact, oplettendheid en samenspel, maar ook ruimte voor solopartijen, zoals Colin op zijn trompet, Patrick Votrian op de trombone en de zang van PAX.

Veel vertelt Colin niet over wat hij precies beoogd met zijn jam sessies, want dat moet maar voor zichzelf spreken. Wel wil hij kwijt dat geen enkele avond dat ze in een uitverkochte Tivoli Oudegracht staan (vandaag, gisteren en eergisteren, morgen, overmorgen en zaterdag 31 mei als afsluiter) hetzelfde is, anders zijn het geen jam sessies. Nu zou je als bezoeker dit in twijfel kunnen trekken, maar aangezien ik er gisteren ook was, kan ik volmondig beamen dat dit het geval is: geen avond is muzikaal gezien hetzelfde!

Enigszins weemoedig neem ik afscheid van Tivoli Oudegracht, met als tegenhanger deze avond de geldige jam sessie van The Kyteman Orchestra als positieve herinnering!

Deel: