Kurt Cobain overleed twintig jaar geleden. De zanger van de legendarische grungeband Nirvana pleegde zelfmoord in 1994. In 3Doc: Nirvana een blik op de hoogtijdagen van de band en de impact die Nirvana nog steeds heeft. Regisseur Britta Hosman spreekt fans en betrokkenen over hun ontmoetingen met de band, vanaf het eerste concert in een halfleeg Night Town in Rotterdam totdat Nirvana Ahoy uitverkocht. Dat optreden ging echter niet door, omdat Kurt Cobain in coma was geraakt door een bijna fatale combinatie van het kalmeringsmiddel rohypnol en champagne. Dit overleefde hij, maar de zanger pleegde later zelfmoord.

Programmeur Jan Willem Sligting van het Amsterdamse Paradiso herinnert zich het legendarische optreden van Nirvana in 1991. Vlak daarvoor zag hij Cobain levenloos op de trap liggen. Hij kon de heroïne in Amsterdam niet weerstaan. De zanger verbleef in die dagen in de hoofdstad, waar hij meerdere malen harddrugs gebruikte. Het was een turbulente tijd, het album Nevermind was enkele maanden uit en het succes was overweldigend. Paradiso zou het laatste optreden op Nederlandse bodem worden. Cobain kon volgens betrokkenen niet met de verantwoordelijkheid en roem omgaan. Gitaartechnicus Big John toerde bijna drie jaar met Cobain en vertelt: “Kurt was goed en hij wilde muziek maken, maar hij werd wereldberoemd en dat kon hij niet aan.”

3doc: Nirvana, 21:30 – 22:25 uur, Nederland 3

Deel: