Blue June is een rijzende ster in het singer-songwriter genre. In November 2012 nam ze de ‘Roadhouse Sessions’ op in een oude boerderij in Friesland. De ‘Roadhouse Sessions’ is een serie van vier videoclips opgenomen in de verschillende kamers van het huis. Ze stond op festivals en droeg bij aan Serious Request. In december 2013 koos Krystl haar uit als suport voor haar optreden in Patronaat en laatst stond ze op Noorderslag. Vanavond presenteert ze haar eerste EP in de intimiteit van de kleine zaal van Patronaat in Haarlem.

Support vanavond is Yorick van der Norden, een songschrijver, zanger en multi-instrumentalist uit Haarlem. Tot begin 2013 was hij de frontman van de band The Hype die in 2011 een hit scoorde met het door Yorick geschreven ‘Do You Know?’, afkomstig van het album ‘Have You Heard The Hype?’. Sinds The Hype besloot zichzelf op te heffen is Yorick alleen verder gegaan. Hij begint met te vertellen dat hij een half uur heeft en van plan is om daarin 8 nummers ten gehore te gaan brengen. Dat had hij misschien maar beter niet kunnen doen, want hij praat tussendoor zo veel dat hij die 8 nummers natuurlijk bij lange na niet haalt. Na de opening met ‘Only By Memory’ legt hij uit dat dit het meest depressieve nummer van de avond was en dat het hierna alleen nog maar vrolijker kan worden. Wat hij meteen kracht bijzet door met het aanstekelijk ‘Bowie’ te vervolgen. Zijn songs zijn sterk en hij heeft een prima stem. Zwak punt is eigenlijk alleen dat gepraat, dat de gang behoorlijk uit de show haalt. Dat hij aan het verhuizen is en daardoor zijn gitaarband niet heeft kunnen vinden en de show zittend op een stoel moet doen. Of dat hij morgenochtend nog wat stukken moet verhuizen en daarvoor een bus nodig heeft en of er misschien iemand in de zaal is die hem wil helpen. Dan is hij weer, voordat hij een volgend nummer kan starten, op zoek naar zijn plectrum waarvan hij toch echt niet weet waar hij dat nu toch weer heeft gelaten. Echt jammer, want zonder dat afleidend gekeuvel zou de aandacht waarschijnlijk veel minder zijn verslapt en zou het vermoedelijk niet nodig geweest zijn om het publiek te vragen om stilte alvorens hij zijn weergaloze uitvoering laat horen van een Harry Nilsson classic.

Voor Blue June is het publiek natuurlijk gekomen. Het voor het Haarlemse Patronaat ongebruikelijk grote percentage bezoekers afkomstig uit Friesland laat zich verklaren door de roots van Blue June. Pien Breeuwsma heeft haar wortels namelijk liggen in Friesland en voor vanavond is er zelfs busvervoer vanuit het hoge noorden geregeld.
Speciaal voor deze release show is haar band versterkt met een blazerssectie (trompettist en trombonist) en zelfs een strijkkwartet. Blue June opent met een aantal nummers van de nieuwe EP en wisselt die af met wat ouder werk. Voor de aanloop naar ‘Dress To Wear’ is iets meer tijd nodig omdat daarvoor het strijkkwartet zijn plaats op het podium moet gaan innemen. Prachtig.
Voor ‘Winter Sleep’ haalt ze Yorick van Norden op het podium om dat als duet met haar samen te doen. Hun stemmen zijn natuurlijk uitstekend maar er lijkt weinig chemie te zijn; misschien niet zo’n gelukkige combinatie.
Onderbreking in de show is de feestelijke uitreiking van het eerste exemplaar van haar EP aan haar vader en moeder. Met dank voor hun niet aflatende steun. Een mooi moment.  Waarna ze doorgaat met een paar covers uit wat voor haar zo ongeveer de steentijd moet zijn, ‘People Are Strange’ van The Doors en ‘Somebody ToLove ‘ van Jefferson Airplane. Schitterende uitvoeringen overigens, en wat een stem! Grace Slick, eat your heart out…
Afsluiter van de avond is weer met een volledig gevuld podium inclusief koperwerk en strijkers ‘Rolling Tides’ van de EP.

Een schitterend optreden, ik verwacht dat we nog veel van Blue June zullen gaan horen.

Deel: