Met vier hier toch wel moeilijk verkrijgbare albums gereleased, is Alcoholic Faith Mission wellicht een beetje te onbekend hier in Nederland. Zonde, want ondanks dat de band uit de Verenigde Staten komt, heeft de band flink wat Europese roots. De leden komen van oorsprong allen uit Denemarken. De vraag om de oude albums was bij de nieuwe fans gerezen en vandaar dat er over na moest worden gedacht om de oude muziek van de band opnieuw beschikbaar te maken. Maar om de oude muziek, die de band na honderden keren spelen al had aangepast in verschillende variaties toch weer als oude release opnieuw uit te brengen, had de band geen zin in. Vandaar dat de Alcoholic Faith Mission de beste nummers van vier albums gewoon opnieuw opnam. Maar dan in een jasje dat de band tegenwoordig beter past. Een aparte wending die je niet vaak hoort.

Op ‘We stop the world from falling apart’ staat het beste dat de band heeft voortgebracht en toch mag je het album niet zomaar een compilatie-album noemen. De tracks op het album zijn stuk voor stuk anders, de ene keer dicht bij het origineel, de andere keer met een compleet andere wending. Wat zeker genoemd mag worden is de heldere stem van zangeres Kristine Permild. Vreemd genoeg wordt de muziek van ‘Misery Loves Company’, de eerste plaat van de band uit 2006 alweer, compleet genegeerd. Als ware de muziekniet waardig om opnieuw te worden opgenomen. Niet erg, maar het maakt van ‘We stop the world from falling apart’ geen over-all verzamelaar (mochten we daar toch over spreken). De muziek op ‘We stop the world from falling apart’ is daarbij ook wat frivoler dan de band voorheen liet horen en dat maakt ons toch wel nieuwsgierig naar de aankomende vijfde CD van de band.

Van de tracks heeft sort of titeltrack ‘Dancing Fools’ zelfs een minieme kans op een klein hitje. Het vrolijke, goed in het gehoor liggende nummer heeft een boodschap die zeker in de tegenwoordige tijd niet echt misstaat, maar of de gemiddelde luisteraar die boodschap ook zal oppikken is de vraag. De catchy sound is overigens over het gehele album duidelijk aanwezig en verveelt nergens.

Het lijkt me toch raar dat de band dit jaar niet ergens in Nederland of België op een of meerdere podia te zien en horen zal zijn, want op het Noorderzon Festival in 2009 en Café Video in Gent na heeft de Benelux wat mij betreft nog te weinig kennis gemaakt met de band. De voornamelijk lo-fi indie die Alcoholic Faith Mission  op ‘We stop the world from falling apart’ doet je soms denken aan bands als de vroegere Arcade Fire of Sigur Rós. En dat geeft de luisteraar moed. ‘We stop the world from falling apart’ is een aangename verrassing te noemen voor de liefhebber van poppy lo-fi indie. Een tip voor Lowlands en Pinkpop dit jaar. (8/10) (Haldern Pop/Rough Trade)

Deel: