Op toernee over de aardbol. De Simple Minds kennen geen grenzen en toeren in een vaste baan en met een zeker regelmaat rond de aarde. Alleen deze herfst al stonden de heren op podia in Brazilië, Zuid-Afrika, Verenigde Staten, Canada, Engeland en deze week vijf avonden achter elkaar in Amsterdam, Antwerpen, Brussel en Parijs. 37 jaar lang trekt de Schotse band vrijwel onophoudelijk van stad naar stad en – eerlijk is eerlijk- van feestavond naar feestavond.

Want avond na avond grijpt de band terug naar haar hoogtijdagen in de jaren tachtig toen ze hit na hit scoorden. De veilige route dus, met een vast repertoire. Recente en weliswaar niet vernieuwende albums zoals ‘Graffitti Soul’ mogen er immers zeker zijn maar worden op het podium bijna planmatig genegeerd. De kaartjes voor het indrukwekkende en vooral nostalgische “5 x 5” optreden in onder meer het Amsterdamse Paradiso begin vorig jaar zijn nog maar net opgeborgen of de Simple Minds dalen weer neer in de Benelux. Met zoals gezegd twee optredens in Amsterdam, één in Antwerpen en zaterdag 23 november in Brussel.

Vorst Nationaal in Brussel is zaterdagavond zo goed als uitverkocht. Want hoe veilig de route en hoe vast de baan van de band ook is, een optreden van de Simple Minds is en bliift zoals vermeld een feest en een gezellig avondje uit met vrienden. Achtduizend trouwe en kritiekloze fans dansen, zingen en genieten in Brussel twee uur lang van onophoudelijke reeks van overbekende hits en klassiekers. Net als in een goede en onverwoestbare vriendschap, hebben de Simple Minds en fans aan een half woord genoeg en wordt de draad – na anderhalf jaar- gewoon weer opgepakt met voorspelbare rituelen. Zoals het massaal meezingen met ‘Don’t you forget about me’ en ‘Alive and Kicking’ en het uitwisselen van complimenten. “Maar hoe lang gaat dit nog goed?” , zo vraag ik mij af als Vorst Nationaal al ruim een uur op haar grondvesten schudt.

Hoe lang kan de band nog teren op haar voorspelbaarheid? Hoe prettig en ongedwongen dan ook. En hoe lang houdt de stem van de 54-jarige Jim Kerr het nog vol?. De scherpte lijkt er af. Maar wat maakt het eigenlijk uit? Voor Brussel en de Simple Minds in ieder geval niets. “You are the best audience we ever had in 37 years” zo complimenteert voorman Kerr zijn publiek in de Belgische hoofdstad. En vandaag schrijft de zanger op zijn blog dat de band klaar is voor het vijfde optreden in vijf dagen, zondagavond in Parijs. Moe is hij niet, zo schrijft hij verder. “Want het enthousiaste onthaal in België geeft ons alleen maar energie” zo voegt de frontman er aan toe. Ik voorspel een volgende “Greatest Hits” tour in pakweg 2015 of 2016 en daarna in 2018, 2020 en 2022. Dus wie er in Brussel niet bij was. Niet getreurd. Er komt vast wel weer een herkansing.

Deel: