2013 is een jaar waar de band Foals trots op kan zijn. Het album Holy Fire kwam begin dit jaar uit en belandde in Groot Brittannië op nummer 2 in de hitlijsten. Daarnaast werd de band genomineerd voor de prestigieuze Mercury Prize en won Best Live Act tijdens de Q Awards van dit jaar.

Foals begon in 2005 en bracht in 2008 hun debuutalbum Antidotes uit. Het album deed het vooral goed in Groot Brittannië. In 2010 volgde het album Total Life Forever. Met dit album werd Foals voor het eerst genomineerd voor de Mercury Prize. Vooral de single Spanish Sahara deed het goed en won Best Track tijdens de NME Awards van 2010. Dit jaar bracht de band het derde album Holy Fire uit. Zelfs voordat het album uitkwam had 3FM het nummer My Number al uitgeroepen tot 3FM Megahit en tot de dag van vandaag is dat de grootste hit die Foals heeft. Vanavond laat Foals zien dat ze veel meer in hun mars hebben dan die ene 3FM hit.

Vanavond staat Foals in een uitverkocht Vredenburg. Een interessante keuze, aangezien Vredenburg een zaal is met 1000 zitplaatsen en 1000 staanplaatsen. Foals is niet een band waar je gaat zitten en kijken. In het voorprogramma staat de Britse band Everything Everything, die dit jaar hun tweede album Arc uitbracht. Dat album werd in Groot Brittannië goed ontvangen. Toch is de stem van zanger Jonathan Higgs niet altijd een pretje om naar te luisteren. Het gaat in een rap tempo van hoog naar laag. De mannen spelen verder een prima set met singles Kemosabe, Photoshop Handsome en Cough Cough als hoogtepunten.

En dan is het de beurt aan Foals. Gitarist Jimmy Smith opent de set met het nummer Prelude. Het eerste nummer van het laatste album Holy Fire. Het nummer is een perfecte opener. Het bouwt langzaam op en als alle bandleden zich op het podium verzameld hebben explodeert het nummer. Snerende gitaren en harde drums. Daarna volgen Balloons en Olympic Airways. 3FM Megahit, My Number, komt al snel voorbij. Er lijkt na My Number een last van de schouders te vallen. Het hitje is gespeeld en de band kan nu weer verder rammen, onder andere met Miama van het album Total Life Forever.

Voordat de band het nummer Providence inzet vraagt zanger Yannis Philippakis het publiek op de tribune op te staan. Ergens in een hoekje begint een meisje enthousiast te gillen en op te staan, de rest van de tribune blijft stoïcijns zitten. Het is net alsof de mensen op de tribune naar een film aan het kijken zijn. Armen over elkaar en achteruit gezakt.

Spanish Sahara blijft een publieksfavoriet, toch werd dit nummer begin dit jaar in Paradiso intenser gespeeld dan nu in Vredenburg. Mensen gingen zitten, iedereen was stil en er was een fenomenale laser. Ook de setlist was toen een stuk uitgebreider dan nu. Ook de gloednieuwe single Out Of The Woods wordt niet gespeeld. Dan volgen Red Socks Pugie, waar nog maar eens opvalt wat voor steengoede drummer Jack Bevan is, en Late Night passeren de revue. Afsluiter Inhaler laat opnieuw zien hoe strak Foals een nummer live kan spelen.

Als de band weer terugkomt voor Encore zetten ze als eerst The French Open in. De zaal ontploft pas echt bij het laatste nummer Two Steps, Twice. Ook de mensen op de tribune kunnen niet langer meer zitten. Zeker niet wanneer zanger Yannis Philippakis zich door het publiek wurmt op weg naar de tribunes. Er is geen ontkomen meer aan. Iedereen moet staan en iedereen moet uit zijn plaat en Two Steps, Twice is daar het perfecte nummer voor. Foals is een super strakke live band met spectaculaire lichtshow. Ook vanavond bewijzen de mannen dat ze een band zijn met uitstekende live reputatie.

Foto’s (c) Armelle van Helden

 

Deel: