Dat blues niet alleen het eigendom is van de VS en West-Europa is inmiddels wel duidelijk met de cd’s die uit Oost-Europa en Zuid-Amerika komen. Brazilië is ook zo’n vruchtbaar land op het gebied van de blues. Na Alamo Leal en Nuno Mindelis is Felipe Cazaux de derde Braziliaan, waar mijn aandacht op gevestigd is geworden. Na “Help The Dog” uit 2007 en “Good Days Have Come” uit 2010 is onlangs “Never Go Down” uitgekomen.

Print

En dat Brazilianen behalve samba dansen ook flink kunnen rocken wordt hier onomstotelijk bewezen. Cazaux is een bluesrocker van het bovenste water. Dat wordt meteen duidelijk bij de opener “Believe In Yourself”, een stevige bluesrocksong met verrassende wendingen en vlijmscherp gitaarspel, waarmee hij de Trouts, Sardinassen en Sassen van deze wereld naar de kroon steekt. “Got The Devil” begint akoestisch, maar al binnen een halve minuut wordt elektrisch bijgeschakeld en knalt het spul de speakers uit. Toch is het niet allemaal rampestampwerk wat we horen. “Another Song For You” is beduidend rustiger en gevoeliger, “Heart Of Daylight” en “Groove Man” bouwen op een funky en dansbaar ritme, maar over het algemeen gaat het er stevig aan toe. Mijn favorieten zijn het rockende titelnummer “Never Go Down” en het al genoemde “Groove Man”. Helaas is het album te kort, nog geen 35 minuten. Wat mij betreft hadden er nog een paar van dergelijke songs op mogen staan.

Jammer dat de cd zo kort is. Verder is het een prima album. Cazaux heeft een voor het genre prima passende stem en hij is een uitstekend gitarist, die als het nodig is hard en ruig kan spelen, maar ook gevoelig en melodieus. Hoogste tijd om ons eens verder kennis met deze man te laten maken. (8/10)(Blues Time Records)

Deel: