‘All the way to Amsterdam’, zo luidt de titel van het openingsnummer ‘Incident on Willow street’, het elfde en laatste album van singer songwriter Greg Trooper. Van hoe ver je ook bent gekomen, het optreden van Trooper in de kleine zaal van Paradiso in Amsterdam was dinsdag meer dan de moeite waard. Op zijn platen wordt hij bijgestaan door een band. Tijdens zijn tournee door Nederland staat de ontwapenende Amerikaan alleen met zijn gitaar en mondharmonica op het podium.

Zo ook in Paradiso. Dat is even omschakelen, want de aanstekelijke (levens)liedjes van de Amerikaan uit New Jersey klinken op ‘Incident on Willow Street’ en zijn tien eerdere albums zeer toegankelijk en weten de weg naar mijn CD- speler met een zekere en vaste regelmaat te vinden. Maar alleen staat Greg Trooper uitstekend zijn mannetje en staat hij garant voor een boeiende avond met meeslepende Americana songs als ‘Good Luck Heart’, ‘Floating’ en ‘Everything’s a miracle’. Maar vooral ook een avond met een dosis humor.

Trooper zoekt voortdurend de interactie met zijn publiek en andersom, deelt complimentjes uit en past de setlist met een glimlach aan op verzoeknummers uit het publiek zoals ‘Shitty Deals’ en ‘The land of forigiveness’. De 57-jarige Trooper leidt bijna ieder liedje in met een anekdote zoals die over een bruiloft bij ‘Mary of the Scots in Queens’. Tegenslagen, meevallers, vallen en opstaan zijn de centrale thema’s in zijn teksten. Liedjes over zijn, mijn en jouw leven en daarom zo aansprekend. Trooper weet in Paradiso ruim twee uur lang een sfeer te creëren die doet denken aan een saloon ergens in het diepe en afgelegen platteland van Noord-Amerika en doet met zijn hoed zo nu en dan denken aan zijn inspirators Van Morrison of Bob Dylan. Maar dan wel de vrolijkere tak van de familie. Want vrolijk word je wel na een avondje Greg Trooper. Van hoe ver je ook komt. “It’s real like that”. Greg Trooper toert nog tot en met 23 oktober door Nederland en België.

Deel: