Vier vrouwen in één repetitielokaal. Ze zijn energiek, enthousiast, expressief en zitten vol ideeën en verhalen die ze allemaal willen delen: “We begonnen met koffie drinken en er moest natuurlijk uitgebreid gebept worden…”, “Heerlijk met z’n vieren op het toneel, want in je eentje is het vaak ploeteren, hoor!”, “Ons gevoel voor humor is totaal verschillend…”, “Purperen is een werkwoord en het is heerlijk om te doen!” De vier Purper Ladies vertellen wat u te wachten staat! De Purper Ladies komen eraan!

Theatergroep Purper was jarenlang een mannenbolwerk, gevormd door heren in rokkostuum die zinnig amusement brachten. Daarin lagen kolder en diepgang dicht bij elkaar. En dat zal niet anders zijn nu vier theaterdiva’s het Purper-stokje overnemen. Gerrie van der Klei, Mylou Frencken, Anouk van Nes en Céline Purcell schitteren dit seizoen samen op het toneel als de Purper Ladies. En ‘mister Purper’ Frans Mulder…, die ziet dat het goed is!

Anouk: “We zijn alle vier gevraagd voor Purper Ladies. Producent Maarten Voogel en regisseur Frans Schraven van OpusOne en Frans Mulder hadden ons bij elkaar gedroomd en dat is een compliment waard. We vullen elkaar aan als het om levenservaring gaat, we hebben verschillende achtergronden op het gebied van theater maken, onze stemmen hebben allemaal een andere kleur en ondanks al die verschillen kunnen wij heel gezellig samen door één deur.” Céline: “Eigenlijk kenden we elkaar helemaal niet en leek niets ons te binden. Maar vanaf het eerste moment dat wij samenkwamen was er een overdaad aan positieve energie. We hebben ontdekt dat we de liefde voor muziek en theater met elkaar delen en wat we ook gemeen hebben is gevoel voor humor. Die is overigens wel heel verschillend van vorm. Laatst repeteerden we een komisch nummer; lagen er twee in een deuk en zeiden de anderen gewoon keihard dat ze er niets aan vonden. En als we er dan toch iets van weten te maken, dan levert dat hele grappige scènes op.”

Gerrie: “Mylou, Anouk, Céline en ik hebben allemaal inspraak in hoe onze voorstelling eruit gaat zien. En ja, daar kleeft een nadeel aan: met vier vrouwen is het al snel een kippenhok. Maar gelukkig is daar dan Frans Mulder. Hij heeft zich in al die jaren ontwikkeld tot het spil van Purper. Wat heet, je mag hem gerust ‘mister Purper’ noemen. Hij zet voor ons de puntjes op de I en weet als geen ander de voorstelling het echte Purper-stempel te geven. Daardoor heeft ook de voorstelling Purper Ladies veel absurdistisch entertainment en flauwekul in zich, afgewisseld met mooie Nederlandstalige liedjes die wel degelijk iets zeggen over deze tijd en over wat wij belangrijk vinden. Frans heeft daar een flink aantal teksten voor geschreven, net als Mylou. Zij is eigenlijk een beetje de Frans Mulder van onze groep.”

Mylou: “Nou, ik weet niet of je mij op die manier met Frans mag vergelijken. Frans was en is toch echt de motor van Purper. Wel is het zo dat ik veel nieuwe liedjes heb ingebracht en dat ik een paar teksten van Frans op muziek heb gezet. Wij hebben elkaar in dit hele maakproces heel goed leren kennen en vinden het zelfs jammer dat we elkaar niet al vele jaren eerder ontmoet hebben. Voor mij is Purper Ladies echt de ontdekking van het samenwerken. Altijd maar in je eentje op het podium staan is best ploeteren hoor! Ik ontdek nu hoe ik op het toneel kan spelen met de andere meisjes, dat je om elkaar kunt lachen en dat je met elkaar veel meer mogelijkheden hebt. Als cabaretière alleen op het toneel doe je bijvoorbeeld geen restaurantjes-sketch, maar nu met z’n viertjes lekker wel.”

Anouk: “En dat maakt het zo leuk! We zijn met elkaar meegegaan, we zijn elkaar tegengekomen en we hebben geleerd elkaar te vertrouwen. Nu zijn wij samen de vier pilaren die het gewicht van de voorstelling dragen en we zijn er klaar voor. De Purper Ladies komen eraan!” Gerrie van der Klei, Mylou Frencken, Anouk van Nes en Céline Purcell reizen dit seizoen door het land als de Purper Ladies. Zij spelen en zingen hun eigen verhaal, in de herkenbare en beproefde stijl van theatergroep Purper.

Tekst: Daan Bartels
Foto: Roy Beusker

Deel: