Waar een artiest met regelmaat het eerste album of EP titelloos de deur uit doet, doet de Duitse Seeed (jawel, met 3 é’s) het pas bij het 4e studio-album doet is dan weer verwonderlijk. Echter niet zo verwonderlijk, voor wie de band kent, want de Reggae-Dancehallband uit Berlijn doet het altijd al graag wat anders. Het Duitse elftal is door de jaren heen gegroeid en dat merk je. De laatste jaren probeerde de band ook steeds wat anders, internationaal succes kwam en ook verschillende bandleden brachten solo-albums uit, met natuurlijk als klapper ‘Stadtaffe’ van frontman Pierre Baigorry, AKA Peter Fox. Wie op ‘Seeed’ overduidelijk het stemgeluid van Fox zou herkennen komt bedrogen uit. De Duitse band werkt met maar liefst drie frontmannen, Peirre Baigorry, Frank Delle, Damba Nabe. En werkte met op voorganger ‘Next’ nog samen met onder anderen Cee-Lo Green, op ‘Seeed’ doen de mannen het gewoon met elkaar.

Seeed gaat op ‘Seeed’ wat verder weg van de basis, probeert een beetje ragga en rock door de crossover heen te mixen. En zelfs wat jazzy Bigband wordt door de mannen niet geschuwd. Seeed doet het allemaal in het oude vertrouwde ‘poeha’-jasje in het Duits en in het Engels, waarbij wel opvalt dat de nummers in het Duits toch allemaal wel wat meer diepgang hebben. Het Engels van de Duitsers is het allemaal nog net niet. Van het internationale ‘Blink Blink’ wordt waarschijnlijk veel verwacht, want het nummer wordt (overigens net als ‘Beautifull’) tweemaal (in een ander jasje) gebracht op het album dat zonder die bonussen wel heel erg summier zou zijn. Inclussief de bonustracks vult het album slechts amper meer dan een halve cd en dat is toch wel een beetje karig te noemen voor een band met zoveel potentie en bravoure.

seeed seeedMet nummers als ‘Seeds Haus’, ‘Molovov’, Deine Zeit’ heb je de Duitse nummers toch wel te pakken en die behoren toch duidelijk tot de betere van ‘Seeed’. Enige Engelstalige uitschieters zijn het jazzy hippe ‘Beautifull’ en Black’s cover ‘Wonderfull Life’, dat Seeed in een vernieuwend Reggea-jasje heeft gestoken. Seeed kwam afgelopen festivalseizoen beter tot zijn recht tijdens de live-optredens in ons land, hoewel ‘Seeed’ verre van een slecht album is. Het album is overigens een andere versie dan het vorig jaar al uitgekomen album, waarbij de nummers in een andere volgorde staan en ‘Eugenbling’ is vervangen door tweemaal ‘Blink Blink’. Persoonlijk had het ‘Seeeds Haus’ in een extra versie op de plaat gezet mogen worden, aangezien dat het nummer is met de grootste hitpotentie van allen, misschien opgevolgd door de Féé-versie van ‘Blink Blink’. Meerdere malen beluisterend wordt het album beter en beter, maar het beste van de Duitse band moet zeker nog komen. (7,5/10)(Four Music/Sony)

Deel: