Het Rotterdamse singer-songwritersduo Sommerhus, bestaande uit zangeres/gitarist Vera Jessen Juhrend en zanger/contrabassist Peter Jessen, hebben op 1 september hun titelloze debuutplaat uitgebracht. Vera bracht in 2009 haar debuutalbum ‘Leave a Line’ uit, gevolgd door ‘Bubbles & Bones’ (2011). Met hulp van het duo duo Polar Twins (Dirk Polak en Mark Ritsema) en muzikale gasten Joeri Rook en toetsenist Eric Lensink werd het album opgenomen in de MI5 Studios te Hoorn.

sommerhus coverHet titelloze album opent met het instrumentale ‘denmark’. Het nummer doet mij denken aan herfst, rust, een heerlijke opener om met een glaasje cognac op een regenachtige avond van te genieten. Track 2, ‘how come?’, wat zal ik daar over zeggen, een ding is zeker, ik kreeg er kippenvel van, zó mooi. Het gebeurt wel eens dat ik een album recenseer dat mijn aandacht totaal niet vast kan houden, Sommerhus lukt dit absoluut wel, schitterende muziek, subliem zangewerk, absolute klasse!

Een van mijn favoriete tracks van Sommerhus’ titelloze album is ‘you wanted to talk’, gevoelig akoestisch gitaarspel, Vera’s zangwerk, ‘you wanted to talk’ is eens te meer een bewijs dat je zonder allerlei elektronische poespas ook schitterende muziek kan maken. Niet alleen Vera laat horen een begenadigd zangeres te zijn, vlak Peter niet uit, twee stemmen die zeer goed bij elkaar passen. Na ‘shht’ en ‘doubt do us part’ volgt er weer zo’n pareltje, het schitterende nummer ‘shed my leaves’. Jammer dat het nummer maar zo kort duurt, hier kan ik wel uren naar luisteren. De echte uitschieter is ‘song of worry’, dit nummer heb ik meerdere keren achter elkaar beluisterd, zó schitterend. Afsluitende track ‘a tender trap’ maakt het album compleet.

Met het album gaan Vera Jessen Juhrend en Peter Jessen terug naar de basis van de muziek, geen toeters en bellen, gewoon zang, gitaar en contrabas. Pure muziek, zonder zware gitaarsolo’s, denderende bassen en stevig toetsenwerk, niet dat daar iets mis mee is, maar soms zijn er van die momenten dat je wilt genieten van eenvoud. Vera en Peter hebben wat mij betreft geslaagd om een album te maken dat daar garant voor staat, gewoon puur genieten. Een dijk van een debuutalbum, ik kan niet anders zeggen dan top! (9/10)(Eigen Produktie)

Het album is sinds 1 september via de website van Sommerhus te bestellen, op 29 september wordt in het Scheltema te Leiden een releaseparty gehouden voor Sommerhus’ debuutalbum. Dus wil je genieten van pure muziek, mis dit niet!

1. denmark
2. how come?
3. only you do
4. you wanted to talk
5. shht
6. doubt do us part
7. shed my leaves
8. song of worry
9. a tender trap

Deel: