Op vrijdag de dertiende september werd in de Spirit Of 66 te Verviers door Layla Zoe en haar uitstekende band de aftrap gegeven voor ‘The Lily Tour 2013’. ‘The Lily’ is de titel van het juist verschenen album van Layla. Dit album werd volledig in samenwerking met de Duitse topper Henrik Freischlader gemaakt. Layla zorgde voor de teksten en Henrik voor de muziek en tevens bespeelde hij alle instrumenten op het album, alleen voor het toetsenwerk op de Hammond B3 riep Henrik zijn eigen toetsenman Moritz Fuhrhop ter hulp. Deze Canadese zangeres die door sommigen vergeleken wordt met Janis Joplin woont reeds verschillende jaren in Duitsland en heeft in Europa al een flinke schare fans. Vele nieuwsgierigen waren dan ook naar Verviers afgezakt om te horen hoe de nummers op dit nieuwe prima album live zouden klinken want de Spirit Of 66 was goed vol toen om 21.30 uur Layla a capella aan het concert begon.

http://www.youtube.com/watch?v=LbNDRxMBVOI

Net zoals op het album ‘The Lily’ begint Layla in Verviers a capella met ‘Glory, Glory, Hallelujah’. Door deze door iedereen gekende gospel klassieker a capella te brengen had Layla al van de eerste minuut al de aandacht van de aanwezigen. Dan was het de beurt aan de band om de eerste noten te spelen van het stevige ‘In Her Mother’s House’. Dadelijk viel op dat de drie jongens aan Layla’s zijde top muzikanten zijn. Jan Laacks op gitaar mocht meerdere malen zijn talenten op zijn zes snarig instrument laten horen en zo de show helpen maken, terwijl Layla speels en sexy rond haar gitarist draaide gedurende zijn intense solo’s. De drum van Hardy Fischötter klonk zo mooi strak en diep en hij liet ook regelmatig merken dat hij een technisch zeer begaafd drummer is. De jarige Gregor Sonnenberg wist vele mensen te beroeren door zijn strakke en zuivere bas partijen. Kortom een band om terecht fier op te zijn, en dat was Layla Zoe ook. Ook het wat oudere werk van Layla kwam aan bod met het ijzersterke ‘Pull Yourself Together’. Dit is pure rock van een heel hoog niveau met een heel geweldige vettige gitaar solo. Het viertal komt heel goed tot zijn recht in dit soort songs, maar ook in echte blues nummers, dat bewijzen ze in ‘Singing My Blues’. Net als de vorige nummers komende uit de uitstekende cd ‘Sleep Little Girl’ uit 2011. Tijd om terug nummers te spelen uit het nieuwe album, want deze tour is toch een promotie tour voor ‘The Lily’. ‘I Choose You’ heeft een zeer strak ritme. Op de solide basis van Gregor en Hardy kan Jan Laacks naar hartenlust soleren en kan de stem van Layla imponeren. De stem van Layla was goed maar niet top. Achteraf hoorde ik dat de zangeres ziek was en dat ze zelfs het volgende optreden in Jambes heeft moeten annuleren. Dus heel veel bewondering en respect voor wat Layla op het podium bracht, want ze heeft niet laten merken dat ze ziek was. Er zijn er velen die het zelfs niet gemerkt hebben, alleen de fans die haar beter kennen zullen het misschien gemerkt hebben. Een zeer sentimenteel nummer dat heel ingetogen gezongen werd en waar heel de Spirit Of 66 stil van werd is de titelsong ‘The Lily’. De afsluiter ‘Walking Blues’ van de eerste set was juist het tegenovergestelde van het vorige nummer. Layla, Jan, Hardy en Gregor trokken alle registers open en gingen tot het uiterste. Het publiek snakte naar adem na deze weergaloze afsluiter.

Set twee begon net zoals set één met een a capella song. Ook deze keer was het een cover namelijk ‘War’ van Edwin Starr. De batterijen waren terug opgeladen en men kon beginnen aan de rest van de nummers uit ‘The Lily’. De protest song ‘They Lie’ begint nogal rustig maar bouwt rustig op naar een explosief refrein. Jan Laacks laat voor de zoveelste maal horen wat hij in zijn mars heeft. En geloof me dat is heel wat. Het viertal is goed op dreef en blijft de ingeslagen weg opgaan. ‘Why You So Afraid’ is blues rock met een geweldige groove en een funky tintje. Heel meeslepend en gedreven is ‘Never Met A Man Like You’. Layla aanbid haar gitarist terwijl hij zijn solo’s op het publiek afvuurt. Ze kronkelt wulps rond Jan en die heeft natuurlijk geen enkel bezwaar. Misschien wel het minste nummer op het album en ook vrijdag avond het minste nummer is ‘Father’. Alleen de gitaar van Jan kan bekoren. Hij laat zijn instrument jammeren, huilen en schreeuwen. Layla Zoe verdwijnt dan even van het podium en het trio begint aan een instrumentale funky jazz jam. Alle drie kregen ze in dit nummer hun moment van glorie en ze namen die alle drie heel gretig beet. Een eindeloos nummer dat een daverend applaus verdiende en ook kreeg. Toen Layla terugkeerde op het podium had ze een taart bij voor haar bas gitarist die vrijdag jarig was. De zangeres vroeg ook om een verjaardagsliedje te zingen voor de jarige en het publiek liet zich niet pramen. Dan klonk de priemende gitaar van Jan Laacks weer voor het blues nummer ‘Rock’N Roll To tommy’. Jan oogstte het ene applaus na het andere van het dankbare en laaiend enthousiaste publiek. Het laatste nummer op het album ‘The Lily’ was ook het laatste nummer in Verviers. De Neil Young cover ‘Hey, Hey, My, My’ was natuurlijk de ideale song om voor de laatste keer alle handen op elkaar te krijgen. Iedereen was aan het meezingen op dit geweldige tijdloze nummer. Natuurlijk konden Layla, Jan, Hardy en Gregor niet anders dan terugkomen voor een bis nummer want het publiek bleef roepen om meer. En het was meer dan een verplicht nummertje, het was een vijftien minuten durende versie van ‘Hippie Chick’. Gregor plukte heel gedreven op zijn bas gitaar, Hardy drumde net zoals het gehele concert strak en op hoog niveau en grootmeester Jan Laacks liet zijn gitaar voor de laatste keer deze avond een hoofdrol spelen. Layla haar stem was rauw en ze genoot van elke seconde. Het lange bisnummer was nog niet voldoende voor de fans. Ze bleven roepen om meer en Layla bezweek onder zoveel applaus en kwam terug op het podium om in stijl afscheid te nemen met ‘Let It Be’. Ze eindigde zoals ze begonnen was a capella.

Later bleek dat dit concert de zieke Layla Zoe toch teveel krachten gekost had en ze moest daarom het volgend concert in Jambes annuleren. Maar vrijdag 13 september leverde de Canadese Janis Joplin een prachtig optreden in de Spirit Of 66 in Verviers. Ik wens Layla Zoe in ieder geval een spoedig herstel zodat deze The Lily tour niet in het gedrang komt.

Deel: