New Horizon frontVlak voor het verschijnen van hun eerste album ‘Rise’, in september 2006, zag ik The Answer voor het eerst. In Tivoli de Helling verliet ik na anderhalf uur totaal overdonderd de zaal. Helaas heb ik destijds nog 3 weken moeten wachtten tot de release datum. Nu mag ik 2 weken voor het uitkomen mijn oren laten strelen door hun nieuwste album ‘New Horizon’. Het zal mij niet verbazen als deze langspeler in de komende maanden wel eens hun best verkochte, tot nu toe, gaat worden.

De enigszins popachtige glitters die over het album ‘Revival’ hingen worden door deze nieuwe plaat met het grootste gemak achter zich gelaten. Harder, zwaarder, gitaarrock georiënteerd, moderner,  The Answer zoals we nog niet eerder hebben gehoord. Opener en titelsong New Horizon is een knallende eerste kennismaking met heftiger drums dan we gewend zijn van deze Ieren.

Samen met het gitaarwerk en de stuwende bass is er een meer hedendaags rockgeluid te ontdekken. De heren hebben aansluiting gevonden bij de Stoner sound en weten dit te combineren met de klanken van gitaarrock bands zoals Foo Fighters en Muse en soms een beetje catchy blues. Deze nieuwe weg gaat echter geenszins ten koste van het Classicrock gehalte zoals we dat van deze band kennen. Dat de zang van Cormac Neeson hierin de sterkste schakel vormt zal voor iedereen duidelijk zijn die deze band voor het eerst hoort.

De samenvoeging van de eerder genoemde componenten kunnen wel eens veel nieuwe fans opleveren. Hoewel ik persoonlijk het ontbreken van de bluesharp als een gemis beschouw zullen fans van het eerste uur ook dit album in hun armen sluiten. En daarnaast ook overtuigt raken dat The Answer een forse stap voorwaarts heeft gezet. Belangrijker is misschien wel dat de live mogelijkheden groter zijn geworden. De energieke en pakkende live optredens zoals de band die beheerst zullen met de nieuwe songs van New Horizon alleen maar krachtiger gaan worden.[Napalm Records 8/10]

The Answer – New Horizon live tour:
29.10.13 NL – Haarlem – Patronaat
30.10.13 NL – Hengelo – Metropol
31.10.13 BE – Antwerpen – Trix
16.11.13 NL – Zwolle – Hedon
17.11.13 NL – Den Bosch – W2

Deel: