‘All Is By My Side’, John Ridley’s lang verwachte Jimi Hendrix biografie, had afgelopen week haar premiére tijdens het Toronto International Film Festival. De film, met in de hoofdrol André Benjamin als Jimi, focust zich op één jaar in het leven van de gitarist, een jaar waarin er veel gebeurde in Hendrix’s leven. Hij transformeerde van een achtergrond muzikant naar een grootheid die op ging treden tijdens het Monterey Pop Festival. De film stopt nét voor dat historische concert, waar een flamboyante Hendrix zijn gitaar in de fik stak om hem vervolgens aan gruzelementen te slaan.

Schrijver/regisseur Ridley kreeg het idee voor ‘All Is By My Side’ een jaar of zeven geleden toen hij de zeldzame Hendrix track ‘Sending My Love To Linda’ hoorde. Geobsedeerd wie de misterieuze vrouw nou eigenlijk was, is hij jaren bezig geweest om erachter te komen. De vrouw in kwestie is Linda Keith, een ex-vriendinnetje van Rolling Stones gitarist Keith Richards. Later werd ze een goede kennis van Hendrix en pushte hem om originele muziek te gaan spelen, ze kocht zelfs een nieuwe gitaar voor hem. Ridley’s eerste en enige overweging voor de rol van Hendrix was Benjamin, die al eerder te zien was in onder andere ‘Idlewild’, ‘Smokin’ Aces’ en ‘The Great Gatsby’. “Ik luisterde naar interviews, ik bekeek zijn films. Hij ging op dieet en nam gitaarles.

De originele muziek van Hendrix is niet te horen in de film – zijn muzikale nalatenschap wordt zwaar bewaakt – dus was Ridley gedwongen om coversongs te gebruiken, songs die belangrijk waren in Hendrix’s repertoire, inclusief ‘Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band’, ‘Wild Thing’, ‘Mannish Boy’, ‘Bleeding Heart’ en ‘Hound Dog’. Producer Danny Bramson verzamelde de beste sessie muzikanten waaronder Waddy Wachtel, Kenny Aronoff en Leland Sklar voor de soundtrack, gitaar adviseur Andrew Rollins schreef een door Hendrix geïspireerd instrumentaal nummer.

‘All Is By My Side’ laat het beeld zien van de man voordat hij een icoon werd, een man die, zoals velen, niet de kennis had of het vertrouwen om ervoor te gaan, totdat de liefde en bewondering van een vrouw hem de goede kant op stuurde.

Deel: