Within Temptation - EP 'Paradise (What About Us) feat. Tarja'Vanaf het moment dat Within Temptation aankondigde dat er nieuw materiaal aankwam – voor het eerst sinds hun top 5 album ‘The Unforgiving’ uit 2011 – zit hun loyale internationale fan base in spanning af te wachten op wat gaat komen. Dat wachten is bijna voorbij: op 27 september brengt de symfonische rockband de ‘Paradise (What About Us?)’ EP en promovideo uit. De titelsong, tevens de eerste single, is een uniek duet met de klassiek geschoolde Finse rock diva Tarja Turunen.

Sharon den Adel, zangeres van Within Temptation: “Toen de eerste versie van ‘Paradise’ was geschreven en we de enorme energie van dit nummer voelden tijdens het terugluisteren, dachten we direct aan Tarja. Dit nummer past goed bij haar klassieke stem en het zou extra bijzonder zijn als we dit samen konden zingen. Hoe langer we over dit idee nadachten, hoe enthousiaster we werden!”

Naar aanleiding van een aantal teaser video’s op Facebook speculeren fans al weken over wie de duet-partner zou kunnen zijn. Sommige fans kunnen niet geloven dat het een ‘concurrerende’ artiest als Tarja is. De twee zangeressen hebben echter nooit getwijfeld aan een samenwerking, aangezien ze elkaar niet als concurrenten beschouwen. Sharon den Adel: “Natuurlijk wist ik niet wat ik kon verwachten van Tarja, omdat we elkaar, tot juni dit jaar, nooit eerder hadden ontmoet. Onze eerste ontmoeting was via Skype; we belden om de samenwerking te bespreken en het klikte meteen, niet alleen creatief maar ook persoonlijk. Na dat gesprek was het vanzelfsprekend dat we dit zouden gaan doen.”

Tarja: “Het was erg fijn om Sharon en de mannen van Within Temptation eindelijk te ontmoeten. Ik waardeer de uitnodiging en de kans om met hen samen te werken aan het nummer ‘Paradise’. Zo mooi dat ze aan mij dachten! Ik hoop dat fans blij zijn met dit ‘Girl Power’ duet!” Het nummer en de bijbehorende video delen een centraal thema; alleen een krachtige en positieve samenwerking kan leiden tot creatie. Om een nieuw paradijs uit de as te doen verrijzen moeten we samenwerken.

Voor de eerste keer geeft Within Temptation hun fans een intiem inkijkje in de totstandkoming van ideeën en de uitwerking hiervan. De EP bevat 3 extra tracks – demoversies van gloednieuwe liedjes die bestemd zijn voor het komende album. De demo’s zijn: ‘Let Us Burn’, ‘Silver Moonlight’, en ‘Dog Days’. Ondanks de in deze demoversies ontbrekende symfonische, orkestrale klanken en een afgewerkte mix, is de opzwepende energie al duidelijk te horen.

Het duet tussen Sharon den Adel en Tarja is slechts één aspect van het nieuwe materiaal. Within Temptation’s mastermind Robert Westerholt onthult: “Voor het eerst brengt Within Temptation een album uit met daarop verschillende artistieke samenwerkingen. Sommige daarvan zijn baanbrekend voor onze band en muzikale stijl.’’

De opnames en productie van Within Temptation’s zesde studio-album zijn nog in volle gang. Met een geplande releasedatum eind januari 2014, is het daarom nodig het eerder aangekondigde eerste deel van de wereldtour uit te stellen om meer tijd vrij te maken voor repetities van de live shows en voorbereidingen voor de release van het album.

De wereldtour start nu op 26 februari 2014 in Helsinki. Vandaag zullen toegevoegde Oost-Europese shows worden aangekondigd, waarvan de verkoop op vrijdag 20 september 2013 van start gaat. De verplaatste shows zullen op 6 april starten in München en lopen door tot 2 mei in Amsterdam. Within Temptation zal in de loop van 2014 ook shows in de rest van de wereld aankondigen.

Robert Westerholt zegt: “We begrijpen dat het omgooien van tour data een teleurstelling is voor de vele fans die al kaartjes gekocht hebben en bieden dan ook onze excuses aan voor eventueel ongemak. We hopen dat we dit kunnen compenseren door de introductie van onze nieuwe, speciaal geprijsde EP, welke inzicht geeft in het soort album waar we momenteel aan werken. We zijn gemotiveerder dan ooit om nóg harder te werken, zodat we de aankomende tour de meest spectaculaire show ooit kunnen geven. Maar de voltooiing van dit nieuwe album is daarvoor een vereiste! En dus was de enige optie om de shows in West-Europa te verplaatsen.”

Tickets die al zijn gekocht blijven geldig voor de nieuwe data.

Pre-order van de digitale EP begint vandaag, op 13 September.

Tracklisting – ‘Paradise (What About Us?)’ EP

1. Paradise (What About Us?) feat.Tarja
2. Let Us Burn (demo version)
3. Silver Moonlight (demo version)
4. Dog Days (demo version)

Deel: