Vandaag is bekend gemaakt dat Phil Baheux, drummer van de Belgische heavy metal band Channel Zero is overleden. Dit heeft de band laten weten via haar Facebookpagina. Waaraan de drummer is overleden is tot op heden nog onbekend. “Zijn onverwacht overlijden is een zeer grote schok voor zijn mede bandleden en de ganse Channel Zero crew. We vragen dan ook om de privacy van de band en zijn ganse familie te respecteren”, aldus de mededeling op Facebook. Phil Baheux is slechts 45 jaar jong geworden.

Channel Zero is opgericht in 1990 te Brussel. Hun debuutalbum kwam uit in 1992 getiteld ‘Channel Zero’. Hun tweede album, ‘Stigmatized For Life’, lag het jaar erop in de winkels en is gemixt door Pantera’s Vinnie Paul. Ze hadden in 1994 hun grote doorbraak met het album ‘Unsafe’. Op dit album zijn gastartiesten als Billie Milano (S.O.D.) en Richard 23 (Front 242) te horen. Hun laatste studio album dateerd van 1996, getiteld ‘Black Fuel’. In 1997 besloot de band om ermee te stoppen. Ze brachten een laatste live album uit van hun optreden op Marktrock te Leuven, met de voor de hand liggende titel ‘Live’. Franky De Smet Van Damme formeerde zijn eigen band Skitsoy, later richtte Xavier Carion Sons of Jonathas op.

In 2010 gaf Channel Zero zes reünie concerten in de AB concert hal te Brussel. Voor de eerste drie concerten waren de tickers binnen 49 minuten uitverkocht, voor de volgende twee liep het ook storm en voor het laatste concert duurde het een dag toen het bord “Sold Out” mocht worden opgehangen. Op deze manier gaf de band iedere fan een kans om voor een schappelijke prijs een kaartje te kunnen kopen. Op 22 januari 2010 releaste de band een nieuwe single getiteld ‘Black Flowers’, hiermee suggererende dat de band na 13 jaar definitief terug was. Vier maanden later liet Franky De Smet Van Damme weten dat Channel Zero bezig was met een nieuw album. In 2010 en 2011 stond Channel Zero op het podium van de Graspop Metal Meeting, ook gaven ze in 2010 een concert tijdens Rock Werchter.

Volgens hun website stond Channel Zero vandaag geprogrammeerd op het Alcatraz Metal Festival in Kortrijk en op woensdag 14 augustus op het Brussels Summer Festival.

Deel: