Geen alcohol voordat de band het podium betreedt, en eigenlijk is muzikant zijn helemaal niet zo spannend als het lijkt. Dit en veel meer vertelde Joakim, de zanger van Sabaton in een openhartig interview, vlak voor het optreden op The Meltdown, op Zwarte Cross zaterdag.

Joakim, hoe ben je ooit bij de band begonnen?
De band zocht een toetsenist en ik speelde hammondorgel. Zo kwam ik in eerste instantie bij de band, het heette toen zelfs nog geen Sabaton. Toen we onze eerste ep maakten, hadden we geen zanger, en deed ik zolang maar vocalen, en zei ik telkens tegen de band dat we op zoek moesten gaan naar de band. Maar blijkbaar beviel het de band wel dat ik zong, want ook tijdens het opnemen van het eerste album vertelde ik ze hetzelfde, maar deed ik toch maar de vocalen. Toen werd ik ontslagen als toetsenist en werd ik de vaste zanger.

Zijn jullie veel op tour?
Ja, we hebben nu 140 shows in 1 jaar gedaan. Soms is dat wel lastig, want we hebben natuurlijk ook nog een heel leven thuis. Ik zelf heb een vriendin in Noorwegen en ik pendel tussen Zweden, Noorwegen en de tourbus. Gelukkig begrijpt mijn vriendin het helemaal, ze kent het metalwereldje door en door en daarom zitten we op één lijn.

Heb je na al die shows nooit last van stemproblemen?
Natuurlijk ben ik wel eens schor of heb ik keelpijn, gelukkig weet ik hoe ik daar mee om moet gaan. Toen we in 2006 tourden met Edguy, gaf de zanger() mij een tip, dat ik goed moest leren zingen en dan genoeg kracht zou hebben om veel shows achtereen te doen. Sindsdien gaat het goed. Vooral veel rusten, weinig drinken en geen drugs gebruiken helpt daar tegen. Eigenlijk zijn we maar een saaie band!

Drinken jullie dan helemaal nooit?
Natuurlijk drinken we wel eens een biertje, vooral als een optreden lekker gaat, maar voor het optreden nooit. We willen ons focussen op de muziek en het publiek en dat gaat voor.

Wie is jouw grote inspiratiebron?
Benny Anderson from Abba. Die band is echt een van de meest ondergewaardeerde bands van de wereld. Vooral Benny is ontzettend getalenteerd en natuurlijk heeft hij naast Abba veel ander materiaal gemaakt, zoals grote musicals. Ik heb ooit met hem mogen spreken en dat was echt ontzettend inspirerend.

Hoe ziet de toekomst er voor jullie uit?
We blijven nu nog een tijdje touren, onder andere in Californië als support van Iron Maiden. Ondertussen schrijven we nieuw materiaal voor de nieuwe cd, die in januari opgenomen gaat worden. Drukke tijden dus, maar dat houdt ons scherp.

Hoe zien jullie jezelf over 5 jaar?
Natuurlijk zijn we heel ambitieus, maar we hebben geen masterplan. Gewoon spelen en genieten en het publiek van onze muziek laten genieten. Daar gaat het immers om als je muzikant bent.

Foto (c) Sander van den Berg

Deel: