Van Wales tot Portugal en van Finland tot Zwitserland: Europa zindert dit weekend. Of het ook van de hitte is weet ik niet, maar het zindert in elk geval van de gitaarsolo’s, baspartijen, denderende drums, bierdampen, en enthousiaste muziekliefhebbers. Wat is er zoal te doen en waar van 12 tot en met 14 juli?

Wakestock Festival, Abersoch, Wales
Een festival dat wakeboarden combineert met muziek. Begonnen als een wakeboard-wedstrijd met na afloop BBQ is het uitgegroeid tot een meerdaags festival met zo’n 10.000 bezoekers per dag. Bands die je kunt zien, zijn onder meer Example, Bastille, Rudimental, Magnetic Man, Wretch 32, Wiley, The 1975, The Toddla T Sound, Lucy Spraggan, K Koke, King Charles, Mallroy Knox, Ms Mr, Willy Moon, en Jacob Banks.
http://www.wakestock.co.uk

Ultra Europe, Split, Kroatië
Ultra is het wereldwijd meest bekende electronische muziekfestival. Begonnen als festival met alleen maar Dance, is het inmiddels uitgegroeid tot een spektakel. Deze editie is het Europese debuut en heeft twee edities. Een zal gehouden worden in Split in Kroatië en de andere editie vindt plaats op het eiland Hvar, voor de kust van Split. De editie op Hvar is een speciale Beach/Pool Party met niemand minder dan Steve Aoki! Andere bands/artiesten onder andere Afrojack, Armin Van Buuren, Avicii, Carl Cox, Chase and Status, Hardwell, Adam Beyer, Art Department, Cassette, en Fedde Legrand.
http://www.ultraeurope.com

Optimus Alive! Lissabon, Portugal
Voor 55.000 mensen is dit festival het hoogtepunt, en vorig jaar heeft het ook diverse Europese prijzen gewonnen. Een mooie line-up, bestaande uit o.a.Green Day, Vampire Weekend, Two Door Cinema Club, Biffy Clyro, Stereophonics, Death From Above 1979, Dead Combo, Edward Sharpe and The Magnetic Zeros, Japanroids, Crystal Fighters, Deap Vally, Jamie N Commons, Jessie Ware, Disclosure, Aluna-George, Gold Panda, Redlight, Dusky, Juxley, Shadow Child, Mosca, Two Inch Punch, Depeche Mode en Editors.
http://www.optimusalive.com

Cactus Festival, Brugge, België
Tikkie dichter bij huis is het Cactus festival, georganiseerd door Cactus Muziekcentrum. Het vindt plaats het tweede weekend van juli, in het Minnewaterpark. Zo’n 28.000 mensen worden verwacht. De eerste editie van het festival was in 1982 op het Sint-Amandsplein, waar zich het links-revolutionaire café Cactus bevond – de naam verwees naar de stekelige, maatschappijkritische ingesteldheid van de actiegroep die zijn stek had in het café. Het festival verhuisde na enkele jaren al naar het Minnewaterpark en groeide uit tot een nationaal vermaard muziekfeest met internationale topgroepen. Optredens dit jaar van Deus, Beach House, Ozark Henry, Calexico, Hooverphonic with Orchestra, Thurston Moore & Chelsea Light Moving, Michael Kiwanuka, Bonnie Riatt, Balthazar, The Tallest Man On Earth, The Raveonettes,
SX, en Blaudzun.
http://www.cactusfestival.be/2013/home_nl.asp

T In The Park, Kinross-Shire, Schotland
De BBC zendt live reporages uit van dit grootse festival in Schotland, met een indrukwekkende bezetting. Zoals Mumford & Sons, Chase and Status, Calvin Harris, Kraftwerk, Emeli Sande, Phoenix, The Courteeners, Jake Bugg, Of Monsters and Men, Kendrick Lamar, Texas, Rudimental, The Proclaimers, Everything Everything, Haim, Imagine Dragons, Steve Mason, James Skelly & The Intenders, Jackmaster & Joy Orbison, Tribes, Fidlar, Milo Greene, Eats Everything, Bo Bruce, Silicone Soul, Sons & Lovers, Logic, The Script, Rihanna, Snoop Dog, Beady Eye, Dizzee Rascal, Alt-J, The Lumineers, My Bloody Valentine, Frightened Rabbit, Paloma Faith, Twin Atlantic, Travis, The View, Noah & The Whale, Deacon Blue en Ke$ha.
http://www.tinthepark.com

Hard Rock Calling, London, Engeland
Een stuk bescheidener lijkt dan dit festival. Gehouden binnen de stadsgrenzen van Londen, wat best vervelende consequenties kan hebben, zoals Bruce Springsteen en Paul McCartney vorig jaar ontdekten. Zij moesten hun optreden afbreken want na 22 uur mocht er geen lawaai meer zijn…Bands dit jaar: Alabama Shakes, Crowns, Dark Horses,
Bruce Springsteen & The E Street Band, Cody Chesnutt, Eliza & The Bear, Deaf Havana, Josh Doyle, Josh Record, Kasabian, Negramaro, Paul Weller, Steve Cradock, Syd Arthur, The Weeks, The Black Crowes, The Cribs, Tribes, Twin Forks, en The Temperance Movement.
http://www.hardrockcalling.co.uk

North Sea Jazz, Rotterdam
Wat kunnen we hier nog over vertellen. Wereldberoemd, ook in Nederland. Alleen Jazzfestival is het al lang niet meer, je komt er van alles tegen qua muziekstijl. Als je geen kaartjes hebt: via Cultura24 en radio6 kun je diverse optredens volgen. De bands die optreden zijn onder meer Santana, Medeski Martin & Wood, Roy Hargrove Quintet, Mala In Cuba, John Legend, Kerry Barron Trio, Ibrahim Maalouf, Dee Dee Bridgewater & Ramsey Lewis, Zorn At 60, Michel Camilo & Tomatito, Sting, Dionne Warwick, Charles Bradley en Bettye Lavette.
http://www.northseajazz.com

Ilosaarirock, Joensuu, Finland
Het twee na oudse rockfestival van Finland. Begonnen in 1971 heeft het tegenwoordig zo’n 20.000 bezoekrrs en is bijna altijd direct uitverkocht. Optredens dit jaar van onder meer Between the Buried and Me, Adept, Hot Chip, Motorhead, Lissie, Sigur Ros, Pelican, Squarepusher, Disco Ensemble, Tarrus Riley, Eevil Stoo, DJ Kridlokk & Koksukoo, Witchcraft, Eternal Tears of Sorrow, Domovoyd, Haamu, Finntroll, Haloo Helsinki, Freerap Rentoshow, Jaakko Laitinen & Vaara Raha en Hexvessel.
http://www.ilosaarirock.fi

Festival Musilac, Aix-les-Bains, Frankrijk
Van pop tot reggae en van dance tot blues: dit festival brengt diverse muziekstijlen. En dat is ook de verklaring voor de groei van het festival, zeggen de organisatoren, van 12.000 tot 70.000 nu. Optredens van onder meer Peaks, Yan Wagner, Blondie, Saez, Thirty Seconds To Mars, Sexy Sushi, Michael Kiwanuka, C2C, Azealia Banks, Studio Paradise, Mark Lanegan, The Vaccines, Asaf Avidan, Phoenix, Beth Hart, Jamie Cullum, Jamiroquai, Agoria, Olivia Ruiz, The Hives, en Vampire Weekend.
http://www.musilac.com

Openair Frauenfeld, Frauenfeld, Zwitserland
Een van de grootste openluchtfestivals in Zwitserland en het grootste hiphopfestival van Europa trekt jaarlijks 100.000 bezoekers. Naast muziek hebben ze dit jaar iets extra’s: flirthulp. Je kunt je telefoonnummer op een speciale Facebookapp achterlaten als je die ene leuke jongen of meisje toch nog eens nader wil spreken. De bands: Seeed, Wu-Tang Clan, Dizzee Rascal, A$AP Rocky, Tyga, Psy4 De La Rime, Left Boy, Tyler The Creator, Earl Sweatshirt, Mo Trip, Manillio & Band, Dezmond Dez, Run DMC, A Tribe Called Quest, B.o.B, Azealia Banks, Trey Songz, C2C, 2 Chainz, Brooke Candy, Dendemann, Ryan Leslie, Snoop Lion, Jurassic 5, DMC, Action Bronson, OK Kid en The Swiss Avengers.
http://www.openair-frauenfeld.ch

Deel: