Marques Toliver is een multi-talent. Een klassiek geschoolde violist die soulmuziek op een alternatieve manier weet te brengen. Dat in combinatie met zijn, door veel vrouwen en wellicht ook mannen gewaardeerde looks, maakt hem de natte droom voor ieder PR- bureau. Toliver heeft op 13 mei een debuutalbum uitgebracht dat natuurlijk schreeuwt om een beoordeling van Maxazine.

Het album heet ‘Land of CanAan’ en er staan tien nummers op. Het eerste nummer, ‘CanAan’ verbaast me een beetje, zeker na alles wat ik gelezen heb over deze muzikant die regelmatig aan het ‘busken’ is en door Adèle naar voren werd geschoven als haar meest favoriete nieuwe artiest. Zij zorgde er overigens voor dat hij in de show ‘Later’ een solo-optreden mocht doen, hij vertolkte daar zijn versie van ‘White Sails’. Terug naar het eerste nummer van de cd, ‘CanAan’. Ik vind het helemaal niets. Een nummer met een rommelig begin, een vaag einde en wat er tussen zit is ook niet om over naar huis te schrijven.

Verrast en blij ben ik dan ook wanneer ik hoor dat dat niet geldt voor het tweede nummer, ‘Stay’. Dat is een doordacht nummer dat muzikaal en vocaal goed in elkaar zit. Nummer drie, ‘If Only’ kan me dan weer wat minder bekoren. Te zoetgevooisd. ‘Try Your Best’ is het vierde nummer en is zeker muzikaal gezien sterker dan de vorige. ‘Repetition’ is het nummer dat inderdaad vaak gerepeteerd zal zijn want daar zitten wel wat leuke verrassingen in. Volledig instrumentaal en met dichte ogen geniet ik van de meeslepende en gevoelige melodie.

Nummer zes heet ‘Weather Man’ en weer is de tekst gruwelijk mierzoet. Er zit wel een lekker trompetje in, overigens. ‘Magic Look’ werd als nummer zeven op het album gezet. Soul, soul en soul. Lekker arrangement. Nummer acht heet ‘Control’ en klinkt doorsnee. ‘Something’s Wrong’ zingt Toliver op nummer negen en ik vrees dat hij gelijk heeft. Is dit nu dat bejubelde talent? Gelukkig is het laatste nummer beter. ‘Find Your Way Back’. En dat wil ik Marques Toliver ook adviseren. Zoek een weg naar dat prachtige album dat ongetwijfeld in je vingers zit, maar er deze keer niet helemaal is uitgekomen… (Bella Union)(6/10)

Deel: