Žagar is een vijfkoppige psychedelische elektronica-band uit Boedapest. Op 29 april kwam hun tweede album ‘Light Leaks’ uit in de Benelux via Mole Listening Pearls/Bertus/Gnukie. Žagar weet op dit album fris en eigenzinnig te klinken. De basis van hun muziek is gestoeld op wave rock, elektronica en psychedelische soundscapes. Er is ook al een single van het album gekomen, namelijk het nummer ‘Space Medusa’. Dit nummer kon gedecodeerd worden middels een speciaal door Bang & Olufsen ontwikkelde Facebook-app.

Het zou zomaar kunnen dat je wel eens muziek hebt gehoord van Žagar, zonder dat je het weet. Hun muziek is gebruikt in diverse internationale speelfilms en ook als soundtrack voor CSI Miami en CSI New York. En daar kan ik me alles bij voorstellen gezien de spannende klanken van de band. Maar liefst vijftien nummers staan er op dit leuke album. Halverwege de cd, bij nummer zeven met de titel ‘Lightstones’ ben ik absoluut verkocht. Heerlijke muziek om met de ogen dicht naar te luisteren en dan maar genieten van de scratchsounds die DJ Bootsie perfect weet te doseren.

Žagar is misschien in ons land nog niet heel bekend maar verdient zeer zeker een plaats tussen andere indie-bands met het lef om iets nieuws te proberen. Een genot om naar te luisteren, boeiend van het eerste tot het laatste nummer en een aanwinst in mijn cd-collectie. Het is toetsenist Balázs Zságer, DJ Bootsie, drummer Tibor Lázár, gitarist George Ligeti en bassist Ákos Zságer-Varga gelukt om als een van de weinige Oost-Europese bands iets neer te zetten dat blijft hangen en uitnodigt tot meer. En opnieuw. En meer. Ik ben om. (Mole Listening Pearls/Bertus/Gnukie)(8/10)

Deel: