Julio Iglesias, de best verkopende Spaanse artiest ooit, stond afgelopen zondag 9 juni in het kader van zijn “Julio Iglesias World Tour” op het podium van de Ahoy Hal te Rotterdam. Buiten een avondvullende show met zijn grootste hits had de intussen 69-jarige Spaanse charmeur ook een verrassing voor ons in petto. Jan Smit was door Julio gevraagd om als ‘special guest’ te fungeren op de Nederlandse editie van zijn World Tour. Een vraag waar Jan volmondig “JA” op antwoordde.

Wat mij bij aanvang al verbaasde is het feit dat het Ahoy niet uitverkocht was. Toch wel vreemd, Julio heeft wereldwijd een enorme schare fans en verkocht al ruim 300 miljoen! platen. Als verwacht bestond het overgrote deel van het publiek toch wel uit 40-plussers. Zoals bijna iedere grote artiest begon het concert te laat. Het openingsnummer ‘Amor’ werd gelijk al door het voltallige publiek meegezongen. Helaas was gelijk een van de grote minpunten van de avond ook al duidelijk. Het geluid – dat in Ahoy toch als zeer goed bestempeld mag worden – stond slecht afgesteld. Er was veel galm aan Iglesias’ stem toegevoegd, zodanig dat het teveel was, jammer.

Buiten het slecht afgestelde geluid bracht de zanger zijn grootste hits met veel passie en emotie ten gehore. Tussen de nummers door liet Julio weten zeer blij te zijn weer op Nederlandse bodem te staan. Zoals iedere fan weet is zijn vader van Spaanse- en zijn moeder van Nederlandse afkomst, zo ook mevrouw Iglesias. Natuurlijk had de zanger een drietal zeer mooie achtergrondzangeressen bij zich. Met één van de drie dames zong hij het nummer ‘All of You’, buiten dat de dame in kwestie zeer mooi is kan ze ook fantastisch zingen. Aan het eind van het nummer zoende Julio haar vol op de mond, veel aanwezige dames hadden graag haar plaats ingenomen.

In 1984 had Iglesias een grote hit met het nummer ‘To All The Girls I’ve Loved Before’, een duet dat hij samen met Country-legende Willie Nelson naar de top van de hitparades zong. Eigenlijk was het al een klein beetje te verwachten, de verrassing van de avond was een duet tussen Jan Smit en Julio met dit nummer. “Janne Smiete” – zo sprak Julio de Volendamse zanger’s naam uit – liet hier duidelijk horen niet voor de Spaanse zanger onder te doen.

Op de setlist stonden wat mij betreft iets teveel covers. Buiten Julio’s grote hits als ‘Un canto a Galicia’, ‘Amor’, ‘Hey’ en ‘Manuela’ (dat overigens door het publiek uit volle borst werd meegezongen), bracht hij nummers van onder andere Willie Nelson’s ‘Crazy’, ‘Ne me quitte pas’ (Jacques Brel), George Harrison’s ‘My Sweet Lord’, en George Michael’s grote hit ‘Careless Whisper’ ten gehore. Tijdens deze nummers was het publiek behoorlijk onrustig, de Spaanse liedjes zorgden ervoor dat je af en toe een speld kon horen vallen. De enige cover waarbij ik dacht van “wow”, was een nummer van Luciano Pavarotti getiteld ‘Caruso’, echt ongelooflijk mooi.

Al met al een goed concert van de Spaanse charmeur, vol met passie en emotie, de 69-jarige zanger bewees eens te meer nog steeds aan de wereldtop te staan, beetje jammer van het slechte geluid.

Deel: