Van donderdag 16 t/m zondag 26 mei 2013 is de binnenstad van Utrecht tien dagen lang dé plek om vernieuwende en avontuurlijke voorstellingen van internationaal niveau te zien. SPRING Performing Arts Festival is een samensmelting van de twee gerenommeerde festivals Springdance en Festival a/d Werf en beleeft dit jaar de eerste editie. Het festival biedt het podium aan kunstenaars die werk maken op de grens van theater, dans, beeldende kunst en performance. SPRING nodigt het publiek uit om kennis te maken met de meest recente ontwikkelingen en opwindende cross-overs in de podiumkunsten. Een ontmoeting in het theater en (daar) buiten.

Op geheel eigen wijze en in vele vormen laten de kunstenaars die op SPRING staan hun kijk op de wereld van nu zien. Zij stellen zichzelf én ons de vraag: wie zijn WIJ? Marta Górnicka gebruikt daarvoor een 25 koppig vrouwenkoor; voor Pending Vote tovert Roger Bernat de theaterzaal om tot een parlement en Blitz Theatre Group neemt de vergane glorie van een ballroom als metafoor voor de ruïnes van Europa. Laurent Chétouane vraagt zich af wat we opofferen om bij elkaar te kunnen blijven, Dries Verhoeven toont de dingen die we liever in ons collectieve onderbewustzijn zouden wegstoppen en Paradijs is de alternatieve samenleving van De Warme Winkel & Dood Paard. Theater, dans, beeldende kunst en alles daartussenin, dat is waar SPRING voor staat.

Tijdens SPRING zijn meer dan 100 voorstellingen te zien in de diverse theaters van Utrecht, maar ook op bijzondere locaties in de stad. Het festival biedt het publiek een artistieke ervaring die verder gaat dan enkel plaatsnemen in een theaterzaal. Na het ‘radio ballet’ van Ligna is een wandeling door de stad nooit meer hetzelfde, Birdwatching 4×4 spiegelt de bezoeker de wereld wel heel letterlijk en in de Nicolaikerk heeft dansmuziek uit de 16e eeuw nog nooit zó 2013 geklonken. Candoco Dance Company is een vooruitstrevend Brits gezelschap waarbij dansers met en zonder fysieke handicap samen choreografieën dansen. Prijswinnende regisseur en performer Sanja Mitrović probeert de sympathie van het publiek te winnen door liegen en/of de waarheid spreken. En weet u eigenlijk al wat twerken is?

Het kloppende hart van het festival is het park voor de Stadsschouwburg Utrecht, waar een tijdelijke landmark zal verrijzen. In het festivalhart vinden talkshows en voorstellingen plaats, je kunt er terecht voor een hapje en drankje in de lentezon en voor (onverwachte) ontmoetingen met kunstenaars. Op het pop-up poppodium (i.s.m. Ekko) zijn diverse kwalitatieve acts waaronder Anne Soldaat & Maurits Westerik, Sir Yes Sir en Herrek te zien. Op zaterdag 18 mei is het festivalhart van SPRING gastheer van Le Mini Who? en Le Bazarre, beide georganiseerd door het internationale muziekfestival Le Guess Who?. Met het festivalhart van SPRING is Utrecht tien dagen lang een hotspot rijker.

Deel: