Vlak voor het weekend maakte DommelGraaf Theaterproducties in samenwerking met Haye van der Heyden bekend dat een van de beste Nederlandse komedies ooit, Jaloezieën, komend theaterseizoen na bijna 25 jaar in reprise gaat. Het toneelstuk is eerder met de Johan Kaartprijs en de Visser-Neerlandiaprijs bekroond. Na vele door de schrijver geweigerde verzoeken is Jaloezieën vanaf januari 2014 in de Nederlandse theaters te zien. Bijzonder is dat Jaloezieën wordt opgevoerd in een verkorte en vernieuwde versie, met na de pauze de vrolijke klucht Een Sigaar Uit Eigen Doos. De hoofdrollen in beide stukken worden ingevuld door een absolute sterrencast. Actrice Anne-Mieke Ruyten, o.a. bekend van HEMA de Musical, Sam Sam en Daddy Cool, staat samen met haar man en Vlaams acteur Ron Cornet, o.a. te zien in Danni Lowinski en Kinderen Geen Bezwaar, op het podium. Stijlicoon Victoria Koblenko, o.a. Goede Tijden Slechte Tijden en Bloedverwanten, en Gürkan Kücüksentürk, o.a. Onderweg Naar Morgen en Danni Lowinski, vertolken de overige twee hoofdrollen.

Eind jaren tachtig van de vorige eeuw brak Haye van der Heyden door met de toneelkomedie Jaloezieën. Recensies en publiekreacties waren meer dan lovend. Het stuk is sindsdien nooit meer professioneel gespeeld omdat de schrijver daar geen toestemming voor gaf. Tot komend seizoen. Jaloezieën gaat nu ten tonele gevoerd worden in een verkorte vorm, op zoek naar de perfecte komedie.

Met het inkorten van Jaloezieën wordt een eerste stap zetten in een veranderingsproces met betrekking tot het aanbod van toneelvoorstellingen. In plaats van een uitgebreider toneelstuk te spelen, wordt een kort maar daardoor krachtiger stuk neergezet, gecombineerd met een klucht. Het streven is een grote groep toneelliefhebbers, die eerder door gebrek aan kwaliteit waren afgehaakt, naar het theater terug te krijgen. En wat is daar beter voor dan een aangescherpte versie van een eerder al zo bejubeld toneelstuk?

Deel: