De Patronaat heeft een gruwelijk affiche. The Melvins, de jaren ’90 doom metal, psychorock band uit Washington speelt in Haarlem. Ze treden vanavond op als trio, vandaar de naam The Melvins Lite. Onder deze noemer werd vorig jaar het album ‘Puke Freak’ uitgebracht en sindsdien wordt er intensief getourd. De Patronaat is goed gevuld: zo’n 250 man van middelbare leeftijd, twee meisjes en één niet-zwart gekleurd t-shirt. Tot zover lijkt alles dus in orde.

Nadat Big Business, opwarmende act van de avond, de laatste noten heeft gespeeld komt er een roadie het podium op lopen. Hij haalt een contrabas tevoorschijn en begint deze met een bloedserieus gezicht te stemmen. Doom metal met een contrabas? Wat zullen we nou krijgen. Is dit een misverstand? Daar lijkt het niet op. Dan komt de boosdoener zelf in beeld. Hij draagt een korte broek, stropdas en een petje. Het is Trevor Dunn, bekend van de progressieve ’90s rockband Mr. Bungle. Op de contrabas, dus. Ook frontman Buzz “King Buzzo” Osborne verschijnt. Met zijn brede bouw en gigantische afrokapsel heeft hij iets weg van Leslie West in een soepjurk. Het trio is compleet met Dale Crover, die vroeger nog een paar nummers op Bleach van Nirvana heeft gedrumd, en hiermee staan er drie muzikale zwaargewichten op het podium die behoren tot de absolute top van de alternatieve muziekscene.

De versterkers beginnen te loeien, Crover ramt op zijn drumstel en The Melvins Lite vangt aan. Het is één grote, onnavolgbare brei van loodzware zompige akkoorden, minimaal drie tempowisselingen per maat en Trevor Dunn die het gehele concert met een strijkstok op zijn contrabas inzaagt. Een woeste kolkende massa van geluid. Niet te volgen, ondansbaar, verboden om op te headbangen. Hier en daar wordt er een twijfelachtige poging gedaan om te bewegen op de muziek maar het is een hopeloze onderneming. Het trio speelt nummer na nummer maar nergens krijg je als luisteraar grip op wat er gebeurt. Toch lijkt het merendeel van de aanwezigen te genieten. Die hebben The Melvins wellicht al eerder gezien en weten ze wat te verwachten. Als je wel te porren bent voor een flinke bak knap ingewikkeld en je Frank Zappa & The Mothers Of Invention te soft vindt dan zit je helemaal goed bij The Melvins Lite. Als simpele ziel en liefhebber van grunge, stoner rock en andere takboem rock ‘n roll vraag je je af waar je terecht bent gekomen. Hoe dan ook hulde voor Buzz Osborne die ook vandaag weer de sterren van de hemel speelt. Daar lijkt hij ook te verkeren want The Melvins Lite is niet van deze planeet.

Deel: