Roos Reebergen (Roosbeef) en Torre Florim (De Staat) komen eind 2009 met de eerste Speeldoos op de proppen. Gedichten geschreven door verstandelijk gehandicapten worden omgetoverd naar Nederlandstalige liedjes. Deze maand was het eindelijk zover gekomen dat de ‘Tweede Speeldoos’ uitkwam. Nu teksten geïnspireerd door gesprekken met  verstandelijk gehandicapten van een acteursgroep. Met titels als ‘Geen Mens Helpt Mij De Winter Door’ , ‘Nooit verliefd’ en ‘Dansen Met Jou’ gaat het weer alle kanten op. Met de ‘Tweede Speeldoos’ trekken Torre & Roos nu door Nederland en afgelopen donderdag was Groningen aan de beurt.

Ian Clement (Wallace VanBorn) mocht de avond openen met zijn solo project. Hoewel hij met zijn band Wallace VanBorn aardig wat geluid kan brengen is zijn solo project totaal het tegenovergestelde. Clement staat in zijn eentje met gitaar in de spotlight, wil bij zijn “hardste” nummer een moshpit en stelt zijn rustigste nummer voor als slaapliedje. Als Ian Clement met zijn laatste nummer begint lijken alle bezoekers binnen te zijn. Vera is niet uitverkocht, maar er is een gezellige drukte.

Torre en Roos aangevuld door bandleden van De Staat en Roosbeef beginnen meteen goed met ‘Dansen Met Jou’. Blijven stilstaan is haast onmogelijk bij dit nummer en het enthousiasme van Torre & Roos slaat snel over op het publiek. Torre laat weten dat de Vera altijd voelt als een warm bad als ze in Groningen zijn, waarop Roos nog iets zegt over een zwembad in Nijmegen. De interactie met het publiek is soms warrig en grappig tegelijk. ‘Mag ik Jou Even Lenen’ en ‘Ik en Mijn Vriendin’ nummers van de eerste Speeldoos komen ook voorbij. Het enige nummer dat gespeeld word die niet op 1 van de speeldozen staat is een heerlijke cover van ‘ZZ en de Maskers’ genaamd ‘Dracula’.

Het enige nummer wat we nog missen aan het einde van de avond is ‘Oudjaar’. Dat word dan ook de toegift. En wie mee heeft getelt weet dat alle nummers van beide Speeldozen nu zijn gespeeld. Maar ‘Dansen Met Jou’ word gewoon nog een keer gespeeld. Het was een perfect nummer om te beginnen maar misschien nog wel een beter nummer om mee te eindigen. De Vera kan nog 1 keer losgaan en dansen maar al te graag mee met Torre & Roos.

Met de eerste Speeldoos deden ze maar een paar live optredens, met de Tweede Speeldoos pakken ze het anders aan. Helaas zijn alle club shows al geweest, maar je kan ze vast zeker weten vinden op festivals deze zomer.

 

Deel: