Met kunst, performance en veel muziek brengt dit festival Rotterdam dit weekend weer veel cultuur om te beleven. Ik zocht tijdens dit festival naar de jazz, soul en funk  en kwam niet van een koude kermis thuis ondanks het weer. De vrijdag startte in de grote zaal van de Rotterdamse Schouwburg met het collectief tussen  het Rotterdamse Sinfonia en de Noorse band Jaga Jazzist. Dit Noorse negental brengt Jazz met elektronische Rock en samen met het klassieke Sinfonia wordt de volle zaal gevuld met hun Energie. Het festival vind op diverse locaties plaats en dus de vraag willen we verplaatsen of niet.

De aankondiging van een nieuwe “Prince” in Bird maakte nieuwsgierig. De Band Inc. (US), bestaande uit de twee broers Daniel en Andrew Aged op bas en gitaar met drummer en toetsenist, maakte dit verwachting aardig waar. Andrew zingt en speelt zeker als een Prince uit begin jarig tachtig, met zijn Falsetto stem en funky gitaarspel.

Zaterdag begint de echte Soul met Laura Mvula en Josephine naast hoofd-act Jose James. De Gospeldelia van nieuwe Britse soulsensatie Laura Mvula vult de grote zaal met gemak en is zeer de moeite van het beluisteren en bekijken waard. Nu al een grote ster. Josephine houdt het intiem in de kleine zaal met haar kleine liedjes. Haar eerste single Portrait gaat over hoe we ons staande houden met al die informatiegolven die we krijgen van smartphones, tablets en internet.

Vanaf 2007 volg ik Jose James al en wat heeft hij zich ontwikkeld, zijn laatste cd “No beginning No End” onderstreept dat nog eens. Als Jose een klassieker als Aint no Sunshine naar zijn hand zet is de zaal meteen om. Hoogtepunt van deze zaterdagavond. Afsluiten in Bird met legende Jah Wobble op bas en zijn Modern Jazz Ensemble maakt deze Jazz-Soul_funk trip compleet. Kijk al uit naar volgend jaar!

Deel: