Mijn eerste kennismaking met de muziek van Rufus Kain was in november 2010. Op onze redactie kregen wij zijn album ‘Jong Leren’ binnen, mijn nieuwsgierigheid werd gelijk gewekt. De eenvoud, de teksten…. subliem! ik heb ‘Jong Leren’ daarna nog regelmatig door mijn huiskamer laten klinken. Een klein jaar later kwam zijn EP ‘Breken van het IJs’ uit. Wederom liet Rufus horen dat hij met alleen zijn stem, een gitaar en een mondharmonica hoe simpel het is om schitterende nummers te produceren. Geen drums, synthesisers of denderende gitaarsolo’s, gewoon eenvoud en kwaliteit optima forma.

Op zondag 31 maart presenteerde Rufus Kain zijn nieuwe album ‘Live in Laagland’. Het album is opgenomen op een blauwe maandag in de Theater de Roode Bioscoop te Amsterdam . De presentatie vond plaats op de boot Barco tijdens een festivaldag genaamd het Laaglandfest vol Nederlandstalige folk en pop aan de Oosterdokskade 10 in Amsterdam. Track 1 van ‘Live in Laagland’ is voor mij al een bekende, komende van de EP ‘Breken van het IJs’, een goede opener voor het album. Over ‘Honderd Zinnen’ en ‘De Jaren’ kan ik kort zijn, zoals we van Rufus gewend zijn simpele muziek, geen technische hoogstandjes met electronica, maar gewoon schitterende songs.

Het vierde nummer, ‘De Reflectie’, wat een verrassende song. Een combinatie van twee talen, Rufus in het Nederlands en Carlien Jeanne in het Engels, heel bijzonder maar daarom niet minder goed, subliem! In diverse media wordt Rufus vergeleken met Boudewijn de Groot en zelfs met Bob Dylan, deze vergelijking is zeker niet misplaatst. Nummers als onder andere ‘Grote Zaal’, ‘Boos kijken (Skit)’, ‘Liefs uit Laagland’, ‘De Uitzondering’…. eigenlijk kan ik over ‘Live in Laagland’ hetzelfde zeggen dan over Rufus’ vorige releases, Heerlijke simpele songs, gewoon eenvoud en kwaliteit. Conclusie: Rufus laat met ‘Live in Laagland’ wederom horen een absolute topper te zijn in zijn genre. (8/10)(Laaglandliedjes)

Tracklist ‘Live in Laagland’:

1. Hou me er niet aan (03:48)
2. Honderd Zinnen (03:57)
3. De Jaren (03:20)
4. Reflectie (03:38)
5. Grote Zaal (02:59)
6. Boos kijken (Skit) (00:51)
7. Liefs uit Laagland (03:29)
8. Marjolein (03:37)
9. Proost (03:17)
10. De Uitzondering (06:49)
11. Bevangenis (03:36)
12. De Leraar (03:36)
13. Genoeg gezegd (03:43)

Deel: