Buiten is het kil en regenachtig. Binnen in het cafégedeelte van Merleyn is het stil. Achter het zwarte doek klinken tot kort voor aanvang de klanken van de soundcheck. De bezoekers druppelen binnen. Zo rond de honderd belangstellenden verzamelen zich in het achtergedeelte van Merleyn. Iets over negen uur start de intro met het ruisen van de zee en het roepen van meeuwen.

De vaartocht gaat ons meanderen over kabbelende beken, rustige golven tot tegen het stormen aan. Het eerste nummer ‘Island’ is tevens het eerste nummer van de tweede cd ‘Harbours’. Het album dat uitgebracht is in de Benelux onder licentie van Kytopia. Thus:Owls is daarmee de eerste buitenlandse band onder de vleugels van Kyteman. Het optreden kent een aandachtig publiek. Al dan niet met de ogen gesloten laten ze de sferische tonen tot zich komen. Hier en daar klinken wat Aziatische klanken, dan weer Scandinavisch. Of zoals Erika het zelf zegt tijdens het optreden: “als het maar eindigt op -sch”. Harmonieus golft het op en neer. Haar betoverende stem mengt zich met de autoharp en voert je weg van hier. Wegdromen mag. Na een uur sta je weer terug op de plek waar je begonnen bent. De reis wordt met een toegift van een nog niet opgenomen nummer van Erika Angell (solo) en twee eerder uitgebrachte nummers afgesloten. Tijd om zich te mengen tussen het publiek en te toosten op de muzikale toekomst.

Na afloop van het optreden verteld Simon Angell van Thus:Owls vol trots over zijn kennismaking met Colin Benders (Kyteman). Hij heeft ideeën, zoals elke muzikant, maar hij verwezenlijkt ze ook! Zo’n 5/6 jaar geleden ontmoetten we elkaar tijdens een festival. Colin speelde met Voicst. De liefde voor muziek klikte en de vriendschap bleef. Een aantal jaren later, het album ‘Harbours’ had zijn release gehad. Bijna twee jaar na het verschijnen van dat album zaten we aan de koffie en bood Colin me aan om onder Kytopia onze release in Nederland te maken. In november 2012 was er al in Kytopia een samenwerking met het Kyteman Orchestra. Niels Broos (piano), Frank Wienk (percussie) waren er toen, net als vanavond ook bij. De release kende een optreden in (uiteraard) Utrecht en hier in Nijmegen. Daarna volgt de weg naar Frankrijk.

Het plezier van samen muziekmaken straalt eraf. Het terug luisteren van een gemaakte cd doet Simon niet. Met improvisatie ontwikkelt een nummer. Het live optreden en het album staan na twee jaar rijpen dan ook al een stukje van elkaar af.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort

Deel: