Rond oud en nieuw is het altijd tijd voor de jaarlijstjes. Dit doen we op Maxazine al jaren, zo ook dit jaar. We hebben het dit jaar anders gedaan dan afgelopen jaren en iedereen gevraagd een eigen lijstje te maken van hun beste albums, foto’s, band, concerten, wat iedereen maar wilde. Dit is het lijstje van de beste albums van redacteur Dennis Wander:

 

 

5. Godspeed You! Black Emperor – Allelujah! Don’t Bend, Ascend!

Voor de meeste van onze lezers is dit denk ik wel een band die een introductie behoeft. GY!BE is een zogenaamde post-rock band die eind jaren 90 in Canada werd opgericht en sindsdien dankzij hun epische instrumentale composities een enorme cultfollowing heeft vergaard, en door zijn publiek geregeld legendarisch wordt genoemd. Met hun recentste release hebben ze hun bijna orkestrale arrangementen verruild voor een donkerder gevoel, zonder in te boeten op de kracht die eruit straalt. Het album is opgebouwd uit twee composities van 20 minuten en twee ‘drone’-nummers van ieder een minuut of 6 en is al met al een machtig geheel, vol jankende gitaren en dreunende drums. Niet voor de fijngevoelige ziel.

4. Tame Impala – Lonerism

Deze Australische stoner-rock band haalde in 2010 al menig album of the year lijst en met hun tweede album dit jaar verwacht ik dat dat niet anders zal worden. Veel is er aan hun formule eigenlijk niet veranderd, slechts verbeterd. De kopstem die doet denken aan Paul McCartney wordt nog steeds aangevuld met een psychedelisch geheel van gitaar, drums en bas met een enorm ’s zomers gevoel. Muziek die de jaren 60 en 70 nooit heeft lijken te verlaten, ondanks zijn recente release. Voor fans van The Doors, wellicht.

 

3. Wild Nothing – Nocturne

Het thema zomer zet ik traditie getrouw door, met wederom een opvolger van een veelbelovend debuut. Onder de noemer ‘dream pop’ werd in 2010 Gemini uitgebracht, en ook Nocturne is een CD om waarlijk bij weg te dromen. Door het samenspel tussen reverb, zachte vocals en zowel elektrische als akoestische gitaar raak je jezelf als het ware kwijt in een plaat als deze. Soms zijn er invloeden te horen vanuit The Cure, maar verder is het een eigenzinnig project. Eigenlijk moet je er gewoon naar luisteren.

 

2. DIIV – Oshin

DIIV (voormalig Dive) is pas vorig jaar ontstaan uit een slaapkamerproject in Brooklyn. Eigenlijk kunnen ze alleen maar worden omschreven als ‘indie-rock’, al is dat natuurlijk niet echt een genre. Naar eigen zeggen halen ze hun invloeden vooral uit krautrock en wereldmuziek. Waar het album dan echt op neer komt is dream pop met wat meer pit en slechts weinig vocals, dat een zee-achtig en enigszin amorf gevoel meegeeft. Ik kan in ieder geval garanderen dat fans van bands als Real Estate, Beach Fossils en Other lives hier van zullen genieten.

 

1. Grizzly Bear – Shields

Na het simplistische Yellow House uit 2006 en het uitbundigere Veckatimest een paar jaar later combineert deze band al zijn kwaliteiten nu in het album Shields. Het is indie rock tot in de puntjes verzorgd. Het album is vol van enorme varieteit en wisseling van stemming. Vanaf de opener en single Sleeping Ute tot de bombastische afsluiter Sun In Your Eyes is het constant genieten van het product van 10 jaar perfectioneren. Mijn album van het jaar, met ruime afstand.

Deel: