Fleetwood Mac, één van de meest geliefde en succesvolle bands uit de rockgeschiedenis, brengt op 25 januari 2013 het legendarische album Rumours opnieuw uit in een geremasterde versie. Ook komen er ter ere van de 35ste verjaardag van het album een uitgebreide en een deluxe versie uit.

Mick Fleetwood, John McVie, Christine McVie, Lindsey Buckingham en Stevie Nicks namen Rumours op tegen een achtergrond van persoonlijke onrust. Zij uitten hun emoties in rauwe nummers als Go Your Own Way, Gold Dust Woman en Dreams. Laatstgenoemde werd hun eerste grote hit. Rumours zorgde ervoor dat Fleetwood Mac één van de meest iconische bands van de jaren 70 werd. Het album oogstte veel lof, verdiende een Grammy Award voor Album van het Jaar en er werden wereldwijd meer dan veertig miljoen exemplaren van verkocht.

De uitgebreide 3CD versie bevat het geremasterde album inclusief de B-side Silver Springs, een tweede CD met een twaalftal niet eerder uitgebrachte live-opnames van de wereldtournee uit 1977 en een disc met nooit eerder gereleaset materiaal zoals unplugged en demo versies van de bekende hits. De deluxe boxset bevat alle muziek van de 3CD versie en nog een extra disc met opnamesessies, een DVD met de documentaire The Rosebud Film uit 1977 over het album en het volledige album op vinyl.

De CD met twaalf niet eerder uitgebrachte live-opnames van de 1977 Rumours tour is samengesteld uit nummers van concerten in Oklahoma City, Tulsa, Nashville en Columbia S.C. De albumtracks The Chain, Oh Daddy en Songbird maar ook World Turning en Rhiannon afkomstig van het album Fleetwood Mac uit 1975 zijn in een live-uitvoering te beluisteren. De derde CD bevat zestien niet eerder uitgebrachte alternatieve versies van nummers op Rumours, waaronder vroege versies van Go Your Own Way en I Don’t Want To Know en de populaire B-side Silver Springs. Ook zijn er verschillende demoversies, onder andere van Planets of the Universe, en een instrumentale versie van Never Going Back Again op deze disc terug te vinden.

De deluxe boxset bevat nog drie extra schijven; de eerste CD is een achttien tracks tellende compilatie van opnamesessies, die in 2004 uitgebracht is. De tweede schijf is een DVD met The Rosebud Film, een documentaire uit 1977 van Michael Collins met interviews, repetitiebeelden en live-opnamen van World Turning, Rhiannon, Say You Love Me, Go Your Own Way, You Make Loving Fun en I´m So Afraid. De laatste schijf is het album op 140 grams vinyl.

Fleetwood Mac zal in april 2013 beginnen aan een Amerikaanse tour.

Deel: