Popcollectief De Zaanse Invasie is een samenwerkingsverband van Zaanse bands met als doel het stimuleren van de Zaanse bandjescultuur en het promoten van de Zaanse popmuziek. Door het onder andere wegvallen van De Kade als poppodium en het stoppen van blues(rock)café Fishline ontstond een nijpend tekort aan podia waar de Zaanse bands hun kunsten konen vertonen. De Zaanse Invasie probeert voor deze bands weer een podium te vinden binnen en buiten de regio.

“Zaanstad heeft een enorme geschiedenis wat betreft live muziek. Namen als De Dijk, Margriet Eshuijs, Lucifer, De Kift, The Ex, Rob en Ruben Hoeke, George Baker Selection, The Pilgrims en Spooky & Sue zijn bekend in heel Nederland en daarbuiten. Tegenwoordig zijn er ook veel talentvolle Zaanse bands met deze potentie. Het is, mede vanwege inkorten van subsidies, vaak lastig voor deze bands om (buiten de eigen regio) aan optredens te komen.” Aldus de site van De Zaanse Invasie.

Suus Serton (ÜberKicK) en Ron Boelens (Dark Couds) zijn deze stichting begonnen en hebben inmiddels een knap team van enthousiastelingen om zich heen vergaard uit diverse Zaanse bands. En met dit team organiseert De Zaanse Invasie op vrijdag 16 en zaterdag 17 november de 2e editie van Zaanstock, een festival waar alleen maar Zaanse bands en artiesten zullen optreden.

In totaal spelen er veertien bands, die dus allemaal uit de Zaanstreek komen en zijn aangesloten bij de Zaanse Invasie. Het programma is gevarieerd met rock, pop, metal, hiphop en blues. Chris van Westrop(zanger All Senses Drowned) presenteert de vrijdagavond, Marvin Vierbergen(frontman Skere Heren) presenteert de zaterdag. Op Zaanstock staan misschien wel de beste bands uit de Zaanstreek. In de zaal kun je bijvoorbeeld genieten van The Hangovers, Skere Heren, Musher, The Muff en All Senses Drowned. Alle bands staan garant voor een vette show. Naast het hoofdpodium is er dit jaar een speciaal singer-songwriter podium. Hier spelen The Damned & Dirty, De Minimalen, Frank de Boer en Blooming Saints hun eigen werk. DJ Groovekiller en DJ the Chief sluiten de avonden af.

Het festival vind plaats in cafe Las Vegas te Zaandam en de entree bedraagt € 3,00. Beide avonden beginnen om 20.30 uur. Het complete programma is terug te vinden op de site van De Zaanse Invasie.

Deel: